Wolf Heinrich Graf Helldorf

Wolf Heinrich Graf Helldorf va néixer el 14 d’octubre de 1896 a Merseburg. La seva família eren terratinents. Durant la Primera Guerra Mundial es va allistar a la Reichswehr i va ser ascendit a tinent. Va ser company d’armes de Joachim von Ribbentrop, amb el qui va mantenir una amistat. Després de la Gran Guerra es va allistar a les Freikorps Rossbach i va participar en el putsch de Kapp el 1920. Després del fracàs del pustch es va haver d’exiliar a Itàlia durant quatre anys. Fanfarró i llibertari, li encantava el joc i la beguda. Quan va tornar, el 1924, va ser elegit membre del parlament prussià, i posteriorment va ser reelegit el 1928 i el 1932.

El 1926 es va afiliar al NSDAP, i va encapçalar el grup nazi en el Lanstag de Prússia. El 1931 es va unir a les SA, i el 12 de setembre de 1931 va participar en els disturbis antisemites de les SA en el Kurfürstendamm de Berlín,  quan els jueus celebraven l’any nou jueu, i les SA els varen agredir quan sortien de les sinagogues juntament amb altres persones que passaven pel Kurfürstendamnn que trobaven sospitoses de ser jueus. Per aquells fets, Helldorf es va haver d’amagar de la policia per les denúncies contra ell. Finalment, va ser detingut el novembre de 1931 i jutjat per Roland Freiser i Hans Frank que només el varen condemnar a sis mesos de presó, però va ser alliberat el febrer de 1932 quan només feia tres mesos que era a la presó. Quan va sortir-ne va entrar a la guàrdia personal d’Adolf Hitler en la campanya electoral de 1932.

Amb els nazis al poder, el 1933, va ser nombrat cap de les SA de Berlín i Hermann Göering el va nombrar cap de la Policia de Postdam, on va cometre molts abusos contra la població jueva berlinesa. El 12 de novembre de 1933 va ser elegit subdirector nazi al Reichstag. Aquell mateix any va ser nombrat cap de les SS amb rang de General en el districte de Brandenburg i General de Divisió de les SA. Des del juliol de 1935 va ser el director de la Policia de Berlín a Postdam on va obtenir grans quantitats de diners extorsionant als jueus rics. Helldorf s’apoderava dels seus passaports per després arrestar-los i demanar-los grans quantitats de diners perquè poguessin fugir d’Alemanya. Però no només va anar contra els jueus, sinó que també va anar encontra d’alguns nazis. Helldorf va destapar l’escàndol Blomberg-Fritsch, filtrant que l’esposa del ministre de Defensa, Werner von Blomberg, s’havia tirat fotos pornogràfiques i havia sigut prostituta. També va filtrar que el general Werner von Fritsch li agradaven els homes i que per aquest fet li feien xantatge. El 1937 va ser membre del partit nazi en el Reichstag. Després va ser ascendit al grau de general de les SS, ja que era molt ben vist per Heinrich Himmler i per la seva amistat amb Joseph Goebbels. Durant aquella època Helldorf va fer un canvi radical de les seves idees, va entrar en contacte amb Carl Goerdeler i va començar a protegir a molts jueus dels nazis.

Durant la Segona Guerra Mundial va continuar amb el seu càrrec de cap de la policia de Berlín, però no va estar d’acord amb la política militar de Hitler. Durant l’atemptat contra la vida de d’Adolf Hitler el 20 de juliol de 1944, va mantenir comunicacions amb els conspiradors i els va deixar sortir als carrers de Berlín perquè es fessin amb el control de la ciutat.  Un cop va fracassar el cop d’Estat, Helldorf  va ser arrestat,  torturat  i jutjat pel jutge Roland Freiser, que el va condemnar a morir a la forca. Wolf Heinrich Graf Helldorf va morir penjat a la forca a la presó de Plötzensee el 15 d’agost de 1944.  En la seva execució i varen ser presents alguns dels arrestats del cop d’Estat del 20 de juliol perquè aquests veiessin el seu futur destí. La seva execució va ser filmada per ordres de Hitler que el va voler veure morir.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply