Otto Dietrich, Cap de Premsa del NSDAP

Otto Dietrich va néixer a Essen el 31 d’agost de 1897 en una  família catòlica. Dietrich va estudiar a l’escola pública de la seva ciutat natal i es va treure el graduat de batxillerat el 1914. Aquell any es va allistar a l’exèrcit alemany per lluitar en la Primera Guerra Mundial. Quan va acabar la Gran Guerra, Dietrich havia aconseguit la Creu de Ferro de primera i de segona classe pels seus mèrits i el seu valor en el combat. Després de la guerra va continuar els seus estudis a les universitats de  Munic, Frankfurt del Main i Friedeburg en les carreres de Ciències Polítiques, Economia i Filosofia. El 1921 va obtenir el doctorat en Ciències i Economia Política amb el grau Magna Cum Laude. Després de doctorar-se va treballar a Essen en la Cambra del Comerç i va exercir com a periodista en el Essener Allgemeine Zeitung, i més tard pel diari nacionalista muniquès München-Ausburger Abendzeitung, on va entrar en contacte amb els grups nazis de Munic.

L’1 d’abril de 1929 es va afiliar al partit nazi, el NSDAP, amb el número d’afiliació 120.727. De seguida va invertir diners en el Partit i es va convertir en un dels inversors més importants, gràcies a que el seu cunyat era Reismann-Grone, el propietari de la Rheinisch-Westfälische Zeitung, el diari dels industrials del Rhur, i també era conseller polític del Sindicat de mines ( Bergbaulicher Verein ). L’1 d’agost de 1931 va ser nombrat Cap de Premsa del NSDAP, i l’any següent es va unir a les SS on va arribar a ser ascendit a SS-Obergruppenführer. Com a publicista i cap de premsa va organitzar grans campanyes de propaganda durant les eleccions de 1932 i se’l va poder veure acompanyant amb Adolf Hitler en tots els seus viatges per Alemanya. Després de les eleccions, Hitler el va enviar a la regió industrial del Rhur per mirar d’afeblir el poder del nazi socialista, Gregor Strasser. Dietrich va fer servir els seus contactes familiars per atreure els grans empresaris de la zona com Fritz Thyssen.

Quan els nazis varen arribar al poder el 30 de gener de 1933, Dietrich va ser nombrat subsecretari del Ministeri de Propaganda, tot i que realment només era un subordinat de Joseph Goebbels dins del Ministeri de Propaganda, i vicepresident de la Cambra de Premsa. Les seves funcions eren bàsicament fer-se amb el control de la premsa d’Alemanya i editar articles en els diaris nazis en el dia del aniversari de Hitler. Dietrich i Goebbels varen tenir molts desacords, però el fet de ser un home de confiança per Hitler va fer que sigués nombrat Reichsleiter, el que li donava la categoria de ministre. Però tot i ser un dels col·laboradors de Hitler, no va ser una figura rellevant dins del Tercer Reich. El 1937 va ocupar el càrrec de cap de Premsa del govern del Reich i secretari d’Estat del Ministeri de Propaganda. D’ell sortien totes les directrius donades als periodistes per què escriguin els seus articles. El març de 1945, Goebbels el va acusar de derrotista i Hitler el va fer destituir dels seus càrrecs dins del Ministeri de Propaganda.

Després de la guerra va ser capturat pel Aliats i va ser jutjat en els judicis de la Wilhelmstrasse on va ser condemnat a set anys de presó, però va sortir en llibertat el 1950 per bona conducta.

Otto Dietrich va morir el 22 de novembre de 1952 a Düsseldorf.  El 1957 varen ser publicades a Londres les seves memòries, The Hitler that I knew. Aquestes memòries les va escriure quan estava a la presó i són crítiques amb Hitler. Segons va explicar Dietrich, Hitler durant els anys 1935 i 1936 va començar a odiar les objeccions dirigides contra els seus punts de vista i els dubtes sobre la seva infal·libilitat.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply