Erich von dem Bach-Zelewski

Erich von dem Bach-Zelewski va néixer l’1 de març de 1898 a Lauenburg, Pomerània. El seu nom real era Erich von Zelewski, però va adoptar el Bach perquè feia més alemany. Durant la Primera Guerra Mundial va lluitar-hi com a voluntari i va ser condecorat amb la Creu de Ferro. Al final de la guerra va continuar dins l’exèrcit i es va allistar als Cossos Lliures, on va ser expulsat el 1924 per fer proselitisme dels nazis. Durant aquella època es guanyava la vida dirigint una empresa de taxis i, després una explotació agrària. El 1930 es va afilar en el NSDAP i el 1931 va entrar a les SS i va ser diputat en el Reichstag del 1932 al 1934. Va ser nombrat cap de districte, Oberabschnitt, de les SS del districte nord-est el 1934 i del sud-est, Breslau, el 1936. Com a general de les SS es va guanyar el prestigi per haver participat el 30 de juny de 1934 en la Nit dels Ganivets Llargs.

Durant la Segona Guerra Mundial, va progressar en la jerarquia del NSDAP. Heinrich Himmler el va nombrar comandant en la campanya contra els partisans a la Unió Soviètica, i era el responsable de les SS, de la policia i de la Wehrmacht de la zona de l’Exèrcit de Centre. A l’agost de 1944 va rebre el comandament de les forces alemanyes desplegades a Varsòvia per tal de que eliminés l’aixecament de l’Exèrcit Polonès del Interior. Zelewski va ser el responsable de l’assassinat de centenars de milers de civils soviètics i polonesos. Al final de la guerra va comandar un cos de l’Exèrcit.

En els judicis de Nuremberg va evitar les acusacions contra ell en presentar-se com a testimoni perical per no ser extradit a la Unió Soviètica. No va amagar que havia lluitat contra els partisans i hagués dut a terme massacres civils, però va dir que només obeïa ordres dels seus superiors. Els acusats de Nuremberg no varen apreciar les seves declaracions; Hermann Göering el va tractar de Schweinehund que venia la seva ànima per salvar la seva vida. Però la seva col·laboració com a testimoni de l’acusació en el procés li va fer guanyar la benevolència dels jutges, tot i que el 1961 va ser empresonat per les autoritats de l’Alemanya occidental per la seva participació en la Nit dels Ganivets Llargs. Va ser jutjat i sentenciat a Munic el 13 de març de 1951, però la sentència es va suspendre aplicant-li el càstig de deu anys de treballs especials. Erich von dem Bach-Zalewski va morir el 8 de març de 1972 a una presó de Munic.

La publicació de missatges desxifrats pels britànics a finals de la dècada de 1990 revelen la responsabilitat criminal de Bach-Zelewski, especialment la seva participació en l’extermini jueu, que va quedar impune.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply