Vasili Ivánovich Chuikov, tinent general de l’exèrcit soviètic

Vasili Ivánovich Chuikov va néixer el 12 de febrer de 1900 en una  família pagesa. Va treballar com de botons i d’aprenent de botiguer. El 1917 va participar en la revolució bolxevic, es va allistar a l’exèrcit roig el 1918 i va ingressar al partit comunista el 1919. Pocs mesos després va lluitar en la guerra civil com a cap d’un regiment i en la guerra entre Rússia i Polònia. Un cop acabat el conflicte es va assistir a l’elitista Acadèmia Militar Frunze, i a partir del 1926 va treballar com a agregat militar a Xina durant els següents 11 anys.

Durant la Segona Guerra Mundial va ser tinent general de l’exèrcit soviètic i va ser nombrat dos cops heroi de la Unió Soviètica, el 1944 i el 1945. En Chuikov va ser un dels protegits d’en Gregory Zhukov i va combatre en la polonesa i va comandar un exèrcit en la invasió a Finlàndia. La invasió alemanya el va agafar a Chungking, la Xina, on estava intentant esbrinar les intriges al voltant del líder xinès Chiang Kai-Shek. A la primavera de 1942 va tornar a la Unió Soviètica i durant sis setmanes va actuar en el 64ª Exèrcit del general Shumilov mentre lluitaven contra el 4ª Exèrcit Panzer alemanya a l’estepa del sud-oest de Stalingrad. Tot i les retirades, en Chuikov sempre va confiar en la victòria i va comandar el 62è Exèrcit soviètic a la batalla de Stalingrad defensant la banda dreta del riu Volga. Després, amb l’ofensiva soviètica, va alliberar el sud d’Ucraïna i, al capdavant del 8ª Exèrcit va envair Polònia i va conduir les seves tropes fins a Berlín. En Chuikov va destacar per la seva extrema violència amb els seus companys, havia arribat a colpejar amb un gran pal que sempre portava a aquells oficials que el disgustaven. També era una persona molt descuidada en si mateix i sovint el confonien amb un soldat ras d’infanteria perquè no es vestia com un comandant i sempre anava despentinat.

Després de la guerra va ser recompensat amb les condecoracions més importants i va ser nombrat Mariscal de la Unió Soviètica, i del 1948 al 1953 va ser comandant de les forces soviètiques d’ocupació a Alemanya. El 1969 va volar a Washington per representar a la Unió Soviètica en els funerals d’en Dwight D. Eisenhower. Retirat de la vida professional, va passar als seus últims dies a la seva datxa en el camp a prop de Moscou. En Vasili Chuikov va morir el 18 de març de 1982 i va ser enterrat en el Memorial de la Batalla de Stalingrad, el Mamáyeu Kurgán.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply