La Gran Bretanya

En el segle XX:

La Gran Bretanya tenia un immens imperi en el començament del segle, però s’aguantava sobre unes bases molt fràgils. L’economia britànica es va veure molt afectada per la crisis del 1929, tot i que els afectes no varen ser tan greus com a Alemanya perquè no depenia tant del capital nord-americà, però es va anar recuperant dèbilment els següents anys amb molts esforços. Els sectors més afectats per la crisis de les exportacions varen ser les drassanes, la indústria del carbó i l’acer, i el sector tèxtil.

En la Segona Guerra Mundial:

Els nazis tenien planejat conquerir la Gran Bretanya per crear-hi d’immediat una xarxa de camps de concentració per eliminar els dirigents i condemnar a mort els civils que es resistissin o s’oposessin a les noves ordres. També es pensava explotar tots els recursos econòmics pel bé d’Alemanya i es preveia que la Gestapo i les SS actuarien a les illes. Amb aquests objectius, durant l’estiu de 1940 Alemanya va intentar destruir l’aviació britànica per envair posteriorment les illes, però va fracassar en el seu intent i els alemanys varen tenir que abandonar el seu objectiu. Per defensar-se, els britànics varen aprendre de la Primera Guerra Mundial quan els alemanys varen enviar els zepelins entre 1915 i 1918 a les illes britàniques. Després de que els alemanys ataquessin a la Unió Soviètica el 22 de juny de 1941 enlloc del Pròxim Orient i de que declaressin la guerra als Estats Units el desembre de 1941, la Gran Bretanya va quedar salvada des del punt de vista naval i de subministraments.


Durant guerra la Gran Bretanya va tenir que importar dos terços dels seus aliments, un 30% de la mena de ferro, un 80% de la fusta tova i llana, un 90% del coure i la bauxita, un 95% dels productes de petroli i un 100% del cautxú i el crom.

El tracte amb els presoners:

Quan va esclatar la Segona Guerra Mundial, el setembre de 1939, més de 60.000 alemanys vivien al país. El govern britànic, que temia per l’existència d’espies i per això va ordenar el 12 de maig de 1940 l’arrest de 2.000 homes alemanys residents a les zones costeres i el seu trasllat a camps de concentració. Després dels interrogatoris, la decisió del gabinet de Guerra va ser la de traslladar a molts alemanys a Canadà i Austràlia. El 2 de juliol de 1940, una de les embarcacions que transportava a 1.571 alemanys i italians, l’Arandora Star, va ser torpedinat i enfonsat per un U-Boot a la costa oest d’Irlanda provocant la mort de 682 persones.

 

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply