Davos

Davos és una ciutat alpina suïssa que és coneguda perquè cada gener alberga a centenars d’alts executius de multinacionals de tot el món juntament amb polítics, presidents i primers ministres durant sis dies en el Fòrum Econòmic Mundial que se celebra de caràcter anual. La ciutat està ubicada a només 16 quilòmetres d’Àustria i està en la regió de parla alemanya de l’est de Suïssa.

La ciutat va formar part d’Àustria de 1477 a 1649, i sempre va mantenir forts vincles econòmics i culturals amb els territoris de parla alemanya. Durant el segle XIX es va convertir en un centre de salut per la recuperació de pacients tuberculosos, gràcies, sobretot, a empresaris alemanys que els agradava aquell lloc per les vistes i la natura. Thomas Mann inclús va arribar a situació l’acció de la seva novel·la La Muntanya Màgica allí. Després de la Primera Guerra Mundial, oficials alemanys que patien problemes respiratoris eren enviats a la zona.


Les connexions entre Davos i el Tercer Reich varen ser immediates per la forta presència alemanya a la ciutat, que va expandir la seva xarxa de negocis ja existent. Els nazis varen arribar a acumular-hi més de 59 negocis i el NSDAP hi tenia el seu propi quarter general. El seu lloc de reunió era en un dels sanatoris. Els serveis d’intel·ligència Aliats varen descobrir una dotzena de sanatoris vinculats amb Alemanya i els seus propietaris i directrius estaven a Alemanya o tenien alguna relació amb ella. Davos a més era on vivia el líder nazi suïs Wilhelm Gustloff. Tot i això, la influència del diner, el personal i la ideologia nacionalsocialista a Davos varen posar nervioses a les autoritats suïsses.

Durant la Segona Guerra Mundial la ciutat va acollir a soldats alemanys malalts o ferits i, inclús, es varen obrir escoles i albergs per nens on els malalts més joves podien ser adoctrinats seguint la ideologia nacionalsocialista. La ciutat també acollia aviadors Aliats enviats a Suïssa perquè es recuperessin, fet que va comportar algunes tensions. Al mateix temps, els nazis varen crear-hi allí una xarxa de companyies i empreses tapadores per disfressar els seus negocis. La ciutat estava a pocs minuts en cotxe de les fronteres del Reich i el seu historial com a centre de convalescència pels alemanys malalts la convertia en una excel·lent tapadora pels interessos comercials dels nazis. La premsa suïssa, com part de la població, no els agradava gens la presència dels alemanys a la ciutat. Al final de guerra, gran part del botí nazi va ser enviat a Davos per ser guardat en la xarxa de sanatoris i hotels de propietat alemanya, on s’hi havien infiltrat prèviament funcionaris nazis i membres del NSDAP perquè els controlessin. Els serveis d’intel·ligència Aliats varen controlar la presència alemanya a Davos, i les ambaixades nord-americana i britànica varen demanar a Berna perquè expulsés els alemanys de Davos.

Durant l’estiu de 1945, un cop acabada la guerra i sota la pressió dels Aliats, els suïssos varen començar a expulsar a figures claus nazis de Davos. Però els lligams eren massa forts perquè fossin destruïts un dia per l’altre.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply