Els protocols dels savis de Sió

Els protocols dels savis de Sió va ser un libel redactat a França per la policia secreta tsarista, la Ojrana, els anys 1900-1901, que va aparèixer poc després en els diaris russos. Tenia 24 capítols, cadascun d’ells atribuït a un membre del inexistent govern secret jueu, els savis de Sió, on s’exposaven les mesures per conquerir el món. Inicialment el libel va passar desapercebut, però va ser molt llegit en el període d’entreguerres. Els antisemites varen trobar-hi allí la prova decisiva d’un complot internacional jueu contra les nacions cristianes, sent el bolxevisme només una etapa del procés. L’Adolf Hitler, informat de la seva existència per l’Alfred Rosenberg i en Dietrich Eckart el novembre de 1919, el va llegir en la traducció que varen fer en Theodor Fritsch i en Ludwig Müller, àlies Gottfried zur Beek. Aquest libel va citar en el Mein Kampf i seguint el fil del Protocol va exposar que unes forces obscures eren les responsables de la derrota d’Alemanya a la Primera Guerra Mundial. En els anys del règim nazi es varen imprimir 33 edicions.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply