Emanuel Ringelblum

Emanuel Ringelblum va néixer el 21 de novembre de 1900 a Buchach, Ucraïna. Va ser un historiador i membre del sector més esquerrà del partit sionista. La seva postura va ser totalment contrària al Consell jueu del gueto de Varsòvia i va implicar-se directament en la resistència del gueto. Tot i que es trobava a Ginebra quan va produir-se la invasió nazi, va retornar a Varsòvia. Durant la seva vida al gueto, va ser un puntal en la constitució dels seus arxius, a través de coordinar la labor de molta gent que recollia tots els esdeveniments. Arrel de la seva labor escrita en estil d’una crònica podem trobar anàlisis polítiques de la situació, podem conèixer la vida diària al gueto. Sent membre actiu de l’Organització Jueva de Combat que va protagonitzar l’aixecament del 1943, va enterrar en bidons els seus apunts, que gairebé en la seva totalitat varen poder ser recuperats, quan es feien tasques de desenrunament de la ciutat. Emanuel Ringelblum va morir afusellat pels alemanys el 7 de març de 1944.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply