Henning von Tresckow

En Henning von Tresckow va néixer el 10 de gener de 1901 a Magdeburg. Va créixer en les propietats de Wartenberg, a Pomerània. El seu pare, un general retirat de la cavalleria, es va convertir en un gran terratinent per herències. Als 16 anys, en Von Tresckow es va allistar com a voluntari en el cos d’oficials, el Ersten Garderegiment zu Fuss de Potsdam, una unitat d’elit per patriotes prussians nobles d’il·limitada lleialtat al Rei i al Kàiser. El juny de 1918 va ser nombrat el tinent més jove de l’Exèrcit del Kàiser. En els últims mesos de la Primera Guerra Mundial, en Von Tresckow va viure la batalla defensiva del front occidental contra les noves divisions nord-americanes com a oficial.

Després de l’armistici es va incorporar a l’Exèrcit en el 9º Regiment d’Infanteria de Potsdam, la unitat d’elit de l’Exèrcit que també s’anomenava Graf 0 i va seguir la seva carrera militar. Però el 1920 va deixar l’Exèrcit per estudiar advocacia, ciències polítiques i economia i finances. El 1924 va fer un viatge per tot el món i finalment va treballar de banquer i corredor de borsa al servei d’un banquer jueu de Potsdam. El 1926 es va casar amb l’Erika von Falkenhayn, la filla del mariscal de camp Erich von Falkenhayn, i va intentar tornar a formar part de l’Exèrcit. Per aconseguir-ho va demanar ajuda al president Paul von Hindenburg, que el va fer tornar al 9º Regiment d’Infanteria de Potsdam. En aquell grup, en Von Tresckow va trobar uns amics que l’acompanyarien durant la resta de la seva vida.

L’1 de maig de 1934 va ser ascendit a capità i es va aprofitar de les millores que havia fet el nacionalsocialisme dins de l’Exèrcit. Al mes següent, el 30 de juny de 1934, sense saber-ho, va ajudar com a ajudant a preparar la Nit dels Ganivets Llargs entregant munició de gran calibre i el seu batalló va ser destinat a un lloc especial per preparar-se pel combat. Després de saber la realitat li va canviar la imatge que tenia del nacionalsocialisme. Quan el setembre de 1936 la primera secció de l’Alt Comandament del Generalat se’n va anar al Ministeri de Guerra, ell ja no era membre del règim. En el seu nou lloc va conèixer al cap dels generals de l’Alt Comandament de l’Exèrcit, el general Ludwig Beck, i el comandant suprem de l’Exèrcit, el general Werner von Fritsch. A mitjans de 1937 va formar part de la cúpula del generalat dels que varen planejar la invasió a Txecoslovàquia. Però després de l’assumpte d’en Von Fritsch i a mesura que anava veient que el règim s’anava tornant cada cop més expansionista, a finals d’estiu de 1938 es va mostrar més intranquil amb la Wildwestpolitik i va parlar amb els seus amics sobre la idea de que l’Adolf Hitler fos assassinat. Mai es va produir aquest cop d’Estat perquè el Pacte de Munic va fer creure que en Hitler derrotaria als britànics i els francesos per la via diplomàtica. El novembre de 1938, després de la Nit dels Vidres Trencats, en Von Tresckow es va avergonyir que la Wehrmacht permetés els atacs contra la població jueva.

Durant la Segona Guerra Mundial, en Von Tresckow va continuar sent ascendit dins de l’Exèrcit i va ser el Primer oficial d’Estat Major. Després de la victòria contra Polònia, el general Erich von Manstein el va ascendir a membre de l’Alt Comandament del Grup A amb seu a Coblença. Dins d’aquest nou càrrec va ser informat de la invasió a França i va esperar inútilment un aixecament del comandament suprem de l’Exèrcit. Com tots els altres, va quedar impressionat per la rapidesa amb la qual es va conquerir França, però va ser qüestionat per les seves notes crítiques contra el règim. Durant l’Operació Barbarroja va ser cap de secció d’operacions del Grup d’Exèrcits del Centre i des d’aquesta posició va estar al corrent de les execucions massives contra la població jueva, però no va fer res al respecte. Quan va veure que els assassinats anaven a més, sobretot es va indignar quan va saber que s’assassinaven a dones i a nens, va tornar a creure que s’havia de fer alguna cosa per acabar amb en Hitler. De seguida va crear una xarxa de resistència dins de la Wehrmacht i l‘1 d’abril de 1942 va constituir el nucli més actiu de l’oposició militar. Des de l’estiu de 1942 va estar provant explosius i el 13 de març de 1943 va planejar un atemptat per acabar amb la vida d’en Hitler, però l’intent va fracassar perquè la bomba col·locada en l’avió d’en Hitler no va explotar per les baixes temperatures. El juliol de 1943, en Von Tresckow va ser traslladat a la reserva del Führer de Berlín, en el Bendlerblock, on havia de subministrar material i soldats a l’Exèrcit. Allí va contactar amb el director de l’oficina general de l’Exèrcit, el general Friedrich Olbricht, i junts varen intentar utilitzar l’Exèrcit de reservistes per un cop d’Estat. La contrasenya Waküre seria la posada en marxa de les ordres. A l’octubre de 1943 va ser traslladat de nou al front oriental per comandar un regiment i des d’allí es va ocupar de dissenyar el cop d’Estat amb en Claus von Stauffenberg com a figura clau. Després de posar en marxa la seva operació el 20 de juliol de 1944 va participar activament en que el pla funcionés però quan va fallar es va suïcidar el 21 de juliol anant sol entre les línies enemigues.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply