Gertruld Scholtz-Klink

Gertruld Scholtz-Klink va néixer el 9 de febrer de 1902 a Adelsheim. El 1930 va ingressar al NSDAP i va mobilitzar inicialment a les dones de Baden, la seva província, animada pel gauleiter Robert Wagner, després de dirigir el Cos d’obreres. Amb el seu físic germànic i la seva vessant provinciana, era el model perfecte nazi. El desembre de 1933 va ser nombrada directora del programa d’Any de servei de la dona. El febrer de 1934 va ser nombrada cap de la Lliga nacionalsocialista de les dones. Les seves oficines centrals estaven en la Karolinenplatz de Munic, en un edifici construït el 1823 per Jean-Baptiste Métivier. Des d’aquest càrrec va retransmetre propaganda nazi a milions de dones. Va organitzar actes caritatius, l’escola de mares, excursions, emissions de ràdio sobre activitats pràctiques, lliçons d’educació racial… Scholtz-Klink va ser condecorada amb l’emblema d’or del NSDAP i amb la Creu de les Mares, també en or. Tot i que apareixia en públic al costat de l’Adolf Hitler, el seu poder era limitat i estava sotmesa a l’estreta tutela del NSDAP. A més, va entrar en competències d’en Baldur von Schirach, d’en Robert Ley i d’en Walther Darré.

Casada en tres ocasions, primer amb el SA Eugen Klink, que va morir en una reunió de l’any 1930 i es va convertir en un màrtir, després l’any 1932 amb el doctor Günther Scholtz i, finalment, amb el general de les SS Heissmeyer l’any 1939. Va tenir 11 fills i va ser una icona exemplar de la política familiar del Reich.

Amb l’entrada de la Segona Guerra Mundial va mobilitzar a les dones. En el Dia de les Mares de 1944, Scholtz-Klink encara feia una crida a les dones alemanyes a donar llum per Hitler. Capturada a Spandau pels soviètics, va escapar d’un camp de presoners i una amiga la va amagar a la seva mansió fins que l’any 1948 va ser arrestada per una denúncia. Va ser condemnada a la pèrdua dels drets cívics, la prohibició d’exercir certes activitats com el periodisme i l’ensenyança, i a una pena de presó de 18 que va complir. Després de ser alliberada es va retirar a Bebenhausen, on va escriure la seva autobiografia. La historiadora nord-americana Clàudia Koonz, que la va entrevistar l’any 1981, va senyalar la seva fidelitat al nacionalsocialisme, citant algunes declaracions nostàlgiques:

La joventut actual alemanya hauria de poder reclamar el retorn a aspectes del règim hitlerià dels que se sent orgullosa.

Gertruld Scholtz-Klink va morir el 24 de març de 1999 a Tübingen, Alemanya.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply