Philippe Leclerc de Hautecloque

Philippe François Marie, vescomte de Hautecloque, va néixer el 22 de novembre de 1902 a Belloy-Saint-Léonard, França, en una família de la noblesa rural de Picardia. Per evitar que la seva esposa i els seus sis fills patissin represàlies pel fet de ser aristòcrates, va adoptar el nom de guerra de Jacques Philippe Leclerc. Era un catòlic devot de comunió diària.

El 1939 va servir en l’Estat Major de la 4º Divisió d’infanteria. Sent capità de cavalleria va caure ferit el juny de 1940 i va ser fet presoner, però va aconseguir fugir amb bicicleta al sud de França, per després passar a Espanya i després a Portugal amb un passaport que havia sigut falsificat amb l’ajuda d’un joc d’imprenta infantil. A continuació, va viatjar a Londres i i es va unir al coronel Charles de Gaulle. El 1940 va marxar al Camerun, on va ser nombrat governador, amb la missió d’incorporar els territoris sota el control del règim de Vichy a la causa aliada. Un cop aconseguida l’adhesió de Camerun i del Txad a la França Lliure, com a comandant militar del AEF va avançar cap al nord de l’Àfrica arrabassant el Fezzà als italians, i després va participar en les campanyes de Tripolitana i de Tunísia amb 4.000 homes i un cos de camells. Posteriorment, va organitzar la 2º Divisió blindada a Marroc i, a continuació, va desembarcar a la platja de Utah l’1 d’agost per ser l’avantguarda de l’exèrcit francès. A l’agost de 1944 va alliberar París al capdavant de la 2º Divisió blindada i, després, va alliberar Estrasburg. El 1945 va ser nombrat comandant superior a Indoxina, i va firmar en nom de França la capitulació del Japó. El 1946 va ser nombrat inspector de les forces d’Àfrica del nord. Philippe Leclerc de Hautecloque va morir en un accident d’avió el 28 de novembre de 1947 a Béchar, Algèria.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply