Johann Georg Elser

Johann Georg Elser va néixer el 4 de gener de 1903 a Hermaringen. D’una família obrera de Wurtemberg, es va formar com a fuster abans de dedicar-se a la rellotgeria. Víctima de la crisi de 1929, va perdre la seva feina. Va ser també un pacifista decidit i sensible amb les idees socials. Abans de 1933 havia donat suport al KPD en les eleccions parlamentàries, però no compartia el programa ideològic del partit comunista. Només l’interessava millorar les condicions de la classe obrera. Després de 1933 va veure amb els seus propis ulls com la classe obrera perdia drets i llibertats. Enfadat amb el règim, va participar en discussions amb els seus companys de feina sobre les males condicions de vida i compartia els seus punts de vista. També compartia la preocupació per una guerra a la tardor de 1938. Després del Pacte de Munic va tenir clar que Alemanya annexionaria més territoris.

Indignat amb els nazis, tot sol va elaborar un pla per eliminar la cúpula nazi. El pla que consistia en posar una bomba de rellotgeria a la Bürgerbräukeller, on Adolf Hitler commemorava el putsch de Munic de 1923. Durant mesos havia robat explosius en la fabrica d’armament en la que treballava i ell mateix va dissenyar el mecanisme de la bomba de rellotgeria. El novembre de 1939 va posar en marxar el seu pla, que portava més d’un any estudiant, quan va llegir pels diaris que la pròxima reunió del Partit es faria a la cerveseria de Munic. Dos mesos abans de l’acte, va llogar una habitació a la casa d’Alfons i Rosa Lehmnan, situada en el número 94 de la Türkenstrasse. Als Lehmann els va dir que era un inventor i va llogar un petit taller en el número 59 de la pròpia Türkenstrasse. Allí va ser on va fabricar la bomba i durant uns dies va entrar i sortir de nits a la cerveseria per saber on podria col·locar-la per tal de fer més mal. Amb molta precaució va anar obrint a cop de cisell un forat en una de les columnes del saló. El forat estava amagat darrere un revestiment de fusta que Elser tornava a col·locar cada nit de treball. Les runes que feia les transportava en un maletí de mà. 

Quan la bomba va esclatar el 8 de novembre no va matar a Hitler per la sortida prematura del dictador de l’acte. La bomba va explotar massa tard, matant a set persones i ferint-ne a 63. Va ser arrestat més tard a Constança quan intentava passar il·legalment la frontera suïssa. Li varen trobar a sobre fragments d’explosius i una targeta postal de la sala de festes de la cerveseria. Després d’interrogar-lo va ser internat a Sachsenhausen, on va ser tractat com un presoner privilegiat perquè Hitler creia que Elser era un testaferro d’una conspiració internacional. Hitler volia culpar als britànics i els seus Serveis Secrets. Joseph Goebbels va apuntar en el seu diari que era obra del Secret Service britànic. A principis de 1944 va ser traslladat a Dachau. El 9 d’abril de 1945 Heinrich Himmler va ordenar la seva execució. Himmler havia contribuït l’atemptat als serveis secrets britànics, però més tard la va considerar una conspiració alemanya, de la que Elser només era un peó. La publicació el 1969 de les declaracions de l’Elser deixa clar de que ho havia fet en solitari.

Actualment porta el seu nom la petita plaça de la Türkenstrasse per la que Georg Elser passejava cada dia camí a la Bürgerbräukeller. 

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply