Julius Fucik

En Julius Fucik va néixer el 23 de febrer de 1903 a Praga en una família txeca obrera. La Primera Guerra Mundial el marcaria per sempre més en la seva intenció de ser periodista per informar. Després d’estudiar a la Universitat de Pilsen, el 1921 va ingressar al partit comunista, on actuaria com a crític literari i escriptor. Durant la dècada de 1920 va viatjar per diversos països i a través d’aquestes experiències va publicar el documental En la terra on el demà és ahir. Durant la seva estada a Praga va escriure sobre els fets que passaven a Espanya i a altres països on es gestava un avanç dels moviments de dretes més autoritaris.

Quan l’exèrcit alemany va ocupar Txecoslovàquia el març de 1939, en Fucik va continuar publicant des de la clandestinitat i amb pseudònim i es va encarregar de les publicacions periodístiques il·legals en el Tercer Reich. A l’abril de 1942 la seva redacció a Txecoslovàquia va ser localitzada i ell va ser detingut per la Gestapo i traslladat a Berlín. Detingut a una presó, va ser colpejat per agents de la Gestapo, però en Fucik no va perdre la seva il·lusió per escriure i des d’allà va continuar amb les seves obres fins al 8 de setembre de 1943. Sense forces, en Fucik va ser executat aquell dia després de diverses hores de tortures terribles. El seu treball escrit en la seva estada a la presó va ser publicat post-mortem i després de la guerra sota el títol A peu de la forca. En el llibre es pot llegir el testimoni d’un home que no perdia l’optimisme de que les futures generacions gaudirien del que ell no va gaudir. En el seu honor es va establir el Dia internacional del Periodista.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply