Reinhard Heydrich

Reinhard Tristan Eugen Heydrich va néixer el 7 de març de 1904 a Halle del Saale, a la riba del Saale, prop de Leipzig, Alemanya. El seu pare, Bruno Heydrich, director del Conservatori d’Halle, va ser compositor i professor de música de Dresden i li va inculcar en el seu fill l’afició a la música. La seva mare va ser una actriu. Heydrich va ser aficionat al violí, el piano i l’esgrima, a més va ser un estudiant modèlic a l’Institut reformista de Halle. La seva infància i la seva joventut les va passar a la seva ciutat natal, i es va dedicar de ple en els estudis secundaris vivint en una atmosfera saturada de cultura clàssica.

El 1918 i el 1919 va pertànyer a una associació de la joventut nacional pangermista, la Deutsch Nationaler Jugenbund d’Halle, però va trobar-la massa moderada. El 1920 es va adherir a la Deutsche Völkisher Schutz und Trutzbund del general Maerker. Aquell any va ser agent d’enllaç voluntari a la divisió Lucius de les milícies d’Halle, on va adquirir el gust per la violència de carrer. El 1921 va fundar amb un camarada una nova associació, la Deutschvölkische Jugendschar. En aquestes associacions es va influenciar de les teories extremistes que pregonaven els moviments nacionalistes i, sobretot, li va agradar la violència d’aquests moviments. El 1922 va conèixer a Wilhelm Canaris, que el va ajudar a unir-se a la Marina alemanya a la ciutat de Kiel. El 1923 va pujar a bord del buc escola Berlín, capitanejat per Canaris. La carrera de Heydrich dins la Marina es desenvolupava amb tota normalitat: el 1924 va adquirir el grau d’aspirant, el 1926 va ser nombrat tinent i, cap a finals d’any, va ingressar a l’Escola Naval de Transmissions i va ser oficial telegrafista en el buc insígnia Schleswig-Holstein i oficial en diversos departaments  de les bases navals bàltiques. El 1928 va ser nombrat Oberleutnant i va fer un curs de l’idioma rus. Els seus companys l’anomenaven La cabra per la seva veu estrident. El 1930 va ser ascendit a oficial de transmissions i comunicacions. Després d’entrar a la Marina va continuar mantenint contactes amb la seva associació nacionalista. Heydrich estava dotat per una intel·ligència poc comuna, era un treballador competent, disciplinat i ho tenia tot de cara per triomfar, tot i que els seus modals no agradaven a la Marina. Però Heydrich també era un obsessionat sexual i la seva passió el va portar a diversos escàndols de faldilles. La seva carrera naval es va trencar precisament en un d’aquests afers quan es va negar a casar-se amb la filla d’un important empresari de l’acer d’Hamburg, que havia deixat embarassada, perquè en aquell moment estava promès amb la Lina von Ostau, a qui havia salvat a Kiel i que era afí al moviment nacionalsocialista i tenia vincles familiars amb el cap de les SS a Munic, el baró Karl von Eberstein, amb qui finalment es casaria el 9 de desembre de 1930 contra la voluntat del pare de la noia. Per aquella relació es va formar un tribunal d’honor presidit per l’Erich Raeder, que era amic de l’empresari, que va declarar que era indigna la seva conducta i, després de que ell no acceptés a renunciar a la seva promesa, el va invitar a presentar la seva dimissió a l’abril de 1931. Durant diverses setmanes es va formar un consell d’honor amb quatre oficials que el varen interrogar. El consell va ser presidit per l’almirall Hansen, el cap de la base naval bàltica. Un altre membre del consell va ser el llavors capità de nau Gustav Kleikamp, antic professor de Heydrich a l’Escola naval de Transmissions,

El 1931, un Heydrich abatut es trobava vagant pels carrers d’Hamburg i, en aquells moments, va decidir adherir-se al NSDAP i a la Marina de les SA. El febrer de 1931, gràcies a la seva esposa, es va entrevistar amb el cap de les SS Heinrich Himmler, que va quedar impressionat per la freda eficiència de Heydrich i el 14 de juny li va oferir l’oportunitat de construir el servei d’intel·ligència i de seguretat de les SS, el futur SD. Poc temps després va comandar un grup a Kiel. L’1 d’agost de 1931, Himmler el va nombrar sturmführer i, l’1 d’octubre, el va ascendir a sturmbannführer, comandant, i va ser destinat a l’Estat Major a Munic amb el número 544.916. Heydrich es va traslladar amb uns quants arxius del cap de les SS a una habitació de la Casa Parda, però allí no s’hi va sentir a gust amb els seus companys i, acompanyat de tres col·laboradors, va llogar a una viuda, la senyora Viktoria Edrich, un apartament de dues habitacions en la Türkenstrasse 23 de Munic, on va inaugurar un servei d’espionatge agafant el model de les novel·les policíaques i d’espionatge. L’1 de desembre va ser nombrat Hauptsturmführer. Heydrich, amb la seva esposa, es va mudar a una elegant vivenda en el carrer número 4 de Zuccalistrasse, molt a prop del Schloss Nymphenburg, i allí es va traslladar també el servei d’intel·ligència. Sobre aquella casa, Lina va escriure:

La casa ens dona la possibilitat de fer desaparèixer qualsevol cosa comprometedora si tinguéssim visites inesperades. El nostre gos ens avisaria a temps. 

A principis de 1932 havia ampliat tan la seva xarxa d’espionatge que a l’abril va fer una gira per tot Alemanya per veure com es podria ampliar la xarxa d’espies. Quan les SS i les SA varen ser dissoltes pel govern, Heydrich va retirar a tots els agents secrets i confidents de les unitats de les SS i els va posar sota les seves ordres directes i va crear diverses organitzacions territorials. Cada detall, cada observació, cada filiació personal, eren arxivades a l’arxiu de Heydrich a la nova central del SD a la Zuccalistrasse. Heydrich va organitzar el seu domini segons el model militar i va donar en els seus homes una formació tècnica i va posar al dia els fitxers incomplets del NSDAP. El 19 de juliol, després de construir el servei d’intel·ligència, va ser nombrat cap d’aquest servei de seguretat interna del Partit, el Sicherheitsdienst, el SD, i el 29 de juliol va ser nombrat Standartenführer.


Quan els nazis varen pujar al poder, el 30 de gener de 1933, Heydrich va continuar ocupant el càrrec de cap del Servei de Seguretat, el SD, i el 21 de març va ser nombrat Oberführer. Aquell any, Himmler el va cridar perquè treballés com a representant de la policia de Baviera. El 1934 es va posar al capdavant del Servei Central de la Gestapo i es va instal·lar a Berlín. En aquella època se’l va conèixer com la Bèstia rossa o el Moisès ros pel seu aspecte nòrdic i per la seva duresa. Més tard va ser conegut amb el sobrenom de El Botxí i les seves víctimes l’anomenaven l’home de la mirada gelada. Adolf Hitler, que el va apreciar molt, l’anomenava l’home del cor de ferro. Heydrich va ser realment un home fred, i també era tan astut i intel·ligent. Fins i tot homes durs com Martin Bormann el temien, i es va enemistar amb homes com Wilhelm Canaris, Bohle, Joachim von Ribbentrop i, fins i tot, amb Himmler perquè estava desitjós de tenir més poder. Totes aquelles lluites les duia amb la màxima discreció. Els seus subordinats li varen arribar a tenir tanta por que no pronunciaven pràcticament mai el seu nom, sinó que el designaven per l’apel·latiu C. Heydrich era tan poderós que va reunir documents sobre els orígens imprecisos del propi Hitler. Amb qui va tenir una batalla més acarnissada va ser amb l’almirall Wilhelm Canaris perquè Heydrich volia fer-se amb el control del servei d’espionatge militar, l’Abwehr, controlat per l’almirall. Però Canaris va espiar-lo i va documentar l’origen jueu de l’avia de Heydrich, la Sara Heydrich, tot hi els intents de Heydrich de fer desaparèixer totes les evidències dels seus avantpassats no aris. Llavors, Heydrich va començar a témer de que es sabés els seus origens familiars. Ja havia sigut acusat amb anterioritat de que tenia sang jueva pel líder regional d’Halle-Merseburg, tot i que una investigació ordenada per Gregor Strasser va concloure que les acusacions eren falses. És probable que per amagar els seus origens fos encara més dur amb els jueus. Heydrich va ser el o un dels dissenyadors de l’Holocaust jueu.

El 30 de juny de 1934, Heydrich es va convertir en una figura clau de la Nit dels Ganivets Llargs, fet que va atreure encara més l’admiració de Hitler i del ministre Joseph Goebbels cap a ell. Durant la seva època a Berlín, Heydrich va continuar sent un gran aficionat a la música, sobretot al violí, i organitzava a casa seva velades de música de cambra molt concorregudes. Segons els testimonis que el varen sentir a tocar, tocava amb tan de sentiment que sovint acabava plorant. La seva obsessió sexual va créixer amb el poder i li agradava organitzar expedicions nocturnes en companyia d’un grup d’amics escollits per anar als clubs nocturns berlinesos, famosos en aquella època per la varietat, i es passava tota la nit en companyia de prostitutes disposades a tota classe de perversions. Per la seva part, la seva esposa, lluny de recriminar-li la seva actitud, no deixava d’insistir-li perquè escalés de rang dins l’esfera nazi i volia que obtingués més ingressos per poder-se permetre més luxes. Curiosament, Heydrich la va fer espiar per vigilar la seva fidelitat.

El 1936 va accedir al comandament de tota la policia de seguretat, on va planejar, entre altres coses, acusar a l’Església catòlica de corrupte i va introduir en ella a nous sacerdots joves prèviament alliçonats. El 1939, quan el SD, la Gestapo i la Kripo (la policia criminal) es van unir en la Reichssichereitshauptamt (RSHA), Heydrich va ser nombrat el primer director. Aquell mateix any, Hitler li va confiar la missió de crear el fictici accident a la frontera de Polònia, a Gleiwitz, que va desencadenar la invasió a Polònia l’1 de setembre de 1939.


Un cop començada la Segona Guerra Mundial, Heydrich es va posar al capdavant de les operacions de manteniment intern a la Polònia ocupada, ordenant deportacions en massa de víctimes. Tot i no ser molt conegut dins del cercle del poder, es va ocupar de tots els afers obscurs del règim nazi i de pilotar caces. Heydrich tenia formació de pilot de caça i va participar en missions de combat amb la II./JG 77 sobre Noruega i amb el JG 1 sobre els Països Baixos.

Quan va començar l’Operació Barba-roja va ser ascendit a Obergruppenführer i va ser el creador dels Einsatzgruppen per tal d’eliminar als jueus. Per complir aquell desig va recórrer a homes com Adolf Eichmann i Odilo Globocnik. El 31 de juliol de 1941 va rebre l’ordre del ministre Hermann Göering de començar a posar en marxa el programa de la Solució Final. Però Heydrich tenia ganes de participar en l’Operació des de l’aire, i més quan va llegir en els diaris les gestes dels pilots alemanys, i li va demanar a l’inspector Ernst Udet que fos acceptat a una unitat de caça. Udet hi va accedir i fins i tot li va assignar un Bf-109 privat. Quan es va dirigir al front oriental per dirigir els Einsatzgruppen va aprofitar la situació per emprendre missions de combat amb la II./JG 77, destinada a les línies de Moràvia. El 22 de juliol, quan va fer la seva primera missió, va estar a punt d’estavellar el caça en ser tocat per un soviètic. Després d’aquella experiència va decidir deixar estar el món aeri.

El 23 de setembre de 1941, Hitler el va nombrar Segon Reichsprotektor de Bohèmia i Moràvia en substitució de Konstantin von Neurath, que era considerat massa tou. Allí va implantar la llei marcial, va arrestar a milers de sospitosos i en menys de cinc setmanes va fer assassinar a 550 persones. Tot i això, va millorar les condicions dels treballadors de la zona. Amb poc temps es va guanyar al sobrenom del Carnisser de Praga. Però pel què és més conegut Heydrich a la història és per haver organitzat el 20 de gener de 1942 la Conferència de Wannsee, que va posar les bases de la Solució Final.

El 27 de maig de 1942 va patir un atemptat per part d’un comandament txec, entrenat per les tropes britàniques, quan circulava amb un Mercedes descapotable sense escorta pels voltants de Praga. Tot i que Heydrich va resultar ferit per una granada que li va provocar greus ferides, es va enfrontar als seus atacants abans de caure a terra mal ferit. Un cop va ser rescatat va ser portat a un hospital, però va morir al cap de vuit dies, el 4 de juny de 1942, després de que una de les ferides s’infectés. De fet, Heydrich va ser el culpable de que aquella ferida s’infectés perquè no va voler ser atès pels metges txecs quan tocava i va esperar uns dies, ja que volia ser atès per metges alemanys. Heydrich va ser substituït per Ernst Kaltenbrunner. Després de la seva mort, els nazis es varen venjar-la assassinant a 4.600 persones del Protectorat. Els quatre assassins de Heydrich varen ser traïts als alemanys, però cap va ser capturat viu. Tots ells van lluitar fins la mort o es van suïcidar abans de rendir-se. Un cop morts, els cossos van ser decapitats i els seus caps van ser empalats en una estaca davant de la mirada dels seus familiars i amics, que van ser obligats a veure l’espectacle.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply