Odilo Globocznik

Odilo Globocznik va néixer el 21 d’abril de 1904 a Trieste. Enginyer en construcció i de temperament fanàtic, va ingressar al NSDAP austríac el 1931, partir del que va ser-ne el líder. El 1933 es va tenir que refugiar a Alemanya perquè estava acusat d’haver assassinat a un joier vienès i, l’any següent, el 1934, va ingressar a les SS. Després de la unió d’Àustria, l’Anschluss, el març de 1938 va ser nombrat secretari d’Estat i després gauleiter de Viena. Però el gauleiter Globocznik va ser destituït l’any següent per tràfic il·legal de divises.

Durant la Segona Guerra Mundial va participar en la campanya polonesa, i després de la victòria va ser nombrat cap de la policia del districte de Lublin, després de Trieste, i va ascendir a general de les SS. Amic d’Adolf Eichmann, va participar en les primeres matances de jueus polonesos. El juliol de 1941, Heinrich Himmler el va nombrar cap suprem de les SS i de la policia de l’Europa de l’Est. Llavors, Globocznik va ser cap de l’Aktion Reinhard, el programa d‘extermini de jueus a Polònia, i va ser el responsable de la mort de centenars de milers de civils. Per complir l’extermini de jueus, va fer construir els camps d’extermini de Belzec, Sobibor i Treblinka. Per problemes interns, a l’agost de 1943 Himmler el va posar al capdavant de les SS i de la policia de tota la costa adriàtica. Capturat pels Aliats al final de la guerra, Odilo Globocznik es va suïcidar el 31 de maig de 1945.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply