Higiene racial, Rassenhygiene

La higiene racial va ser un concepte inventat pel metge Alfred Ploetz, que pretenia fonamentar el racisme en criteris científics. El 1904, Ploetz va iniciar la publicació dels Arxius de biologia racista i social amb l’objectiu d’investigar els principis de les condicions òptimes pel manteniment i el desenvolupament de la raça. El 1905 va fundar amb un psiquiatre, un jurista i un antropòleg la Societat Alemanya d’Higiene Racial, institut que va obrir delegacions a l’estranger. La higiene racial es va convertir poc a poc en una especialitat mèdica. Amb el Tercer Reich tot el cos de metges rebia una formació en genètica racista. Eugen Fischer, rector de la Universitat de Berlín el 1933, va participar en un treball col·lectiu, El principi de l’herència humana i la higiene de la raça de 1921, una de les lectures favorites d’Adolf Hitler.

Els nazis varen fer de la lluita racial una exigència de salut pública. Només s’autoritzava matrimonis que unissin línies hereditàries que anomenaven sanes amb l’objectiu de protegir i millorar el patrimoni biològic nacional. Un tractat sobre la policia alemanya de 1936 definia la policia com una institució que vigilava l’estat de salut política del cos del poble alemany, i identificava cada símptoma de malaltia. La policia encarregada de fer respectar les lleis racials es va anomenar la policia sanitària. La higiene racial va explicar tant l’extermini com el Lebensborn.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply