Erika Mann

Erika Mann va néixer el 9 de novembre de 1905 a Munic. És la filla de Thomas Mann, i va iniciar-se com a actriu amb la companyia Max Reinhardt. Del 1925 al 1929 va estar casada amb l’actor Gustaf Gründgens. Abans de l’arribada dels nazis al poder era una artista polifacètica, actiu, promotora i autora de llibres de nens. El 1933 va fundar a Munic juntament amb el seu germà Klaus i la seva amiga Therese Giese el cabaret satíric antinazi en el teatre Bonbonniere El Molinet de Pebre, de curta vida a Alemanya, però amb continuïtat a l’exili, emigrant tota la seva representació primera a Zuric, i després a Txecoslovàquia, Holanda, Bèlgica i Luxemburg. Privada de la ciutadania alemanya, va viure a la Gran Bretanya, on va adquirir la ciutadania britànica gràcies a la seva boda de conveniència amb l’escriptor britànic W. H. Auden. Erika va ser una ferma activista antinazi des de diversos països i va viure la Guerra Civil espanyola. Es va instal·lar als Estats Units, on va escriure un llibre titulat School for Barbarians, publicat el 1938, on criticava l’educació nazi. Durant la Segona Guerra Mundial va treballar com a corresponsal dels Estats Units. La cacera de bruixes del senador Joseph MaCarthy la va fer decidir abandonar els Estats Units i establir-se a Suïssa amb la seva família. Erika Mann va morir el 27 d’agost de 1969 a Zuric.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply