Hanna Arendt

La Hanna Arendt va néixer el 14 d’octubre de 1906 a Hannover. Era filla única de pares jueus d’origen rus. Els seus pares no eren religiosos, però ella va estudiar Filosofia i Teologia entre el 1924 i el 1929 a les universitats de Marburg i Friburg, doctorant-se en Filosofia a la Universitat de Heidelberg. En els seus escrits filosòfics va fer construccions molt noves en les qüestions polítiques dels segles XIX i XX. Va ser alumna del filòsof Martin Heidegger a Marburg, amb qui va mantenir una relació sentimental, d’en Edmund Husserl i d’en Karl Jaspers. Es va indignar per l’incendi del Reichstag del febrer de 1933 i va ser amenaçada després d’enllestir la seva tesi sobre El concepte de l’amor de Sant Agustí i va ser inhabilitada per a l’ensenyament. A més, va denunciar a persecució dels jueus, reunint documents sobre la propaganda antisemita i va posar el seu apartament a disposició dels opositors al règim nazi. Arrestada i interrogada, va fugir d’Alemanya vuit dies després de ser alliberada. Va fugir primer a Praga, després a Ginebra i, de 1933 a 1949 va estar a França, concretament a París, on va treballar per permetre l’emigració de joves jueus cap a Palestina. L’Arendt va participar en la campanya per la defensa d’en David Frankfurter, autor de l’assassinat d’un dirigent nazi a Suïssa el 1936. El 1937 es va divorciar de l’estudiant amb qui s’havia casat el 1929, i el 1940 es va casar amb en Heinrich Blücher, un refugiat alemany i antic espartaquista. Quan Vichy va promulgar l’estatut dels jueus, la varen enviar en el camp de Gurs, d’on va escapar. Juntament amb la seva parella va fugir de França i es va instal·lar als Estats Units. En el nou continent, la Hanna va ensenyar en diferents universitats i el 1951 es va convertir en ciutadana nord-americana.

A més de nombrosos articles publicats en revistes i diaris, on bàsicament va treballar sobre qüestions problemàtiques com el racisme, la justícia i l’Estat amb les seves construccions més àmplies. La Hanna va deixar una considerable obra, de la que cal destacar Els origens del totalitarisme del 1951, on va fer un enorme anàlisi de l’imperialisme del segle XIX i dels règims totalitaris del segle XX, i en la seva obra va intentar reconstruir les vicissituds històriques i polítiques que varen portar l’antisemitisme. Una altra obra clau va ser La condició humana de 1958, una obra en la que l’autora s’interroga sobre els nuclis essencials dels conceptes polítics clau com els de democràcia, poder, violència o domini, sent clau per què altres autors com Bourdieu recuperessin conceptes com violència i poder per treballar-los des de l’Estat. Un altre llibre important seu va ser Eichmann a Jerusalem de 1963. La seva influència filosòfica va ser tant gran que avui en dia se la considera una de les ments filosòfiques més importants del segle XX. La Hanna Arendt va morir el 4 de desembre de 1975 a Nova York.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply