Horst Wessel

Freidrichshain Horst Wessel va néixer el 9 d’octubre de 1907 a Bielefeld. Fill d’un pastor del nord d’Alemanya que va servir durant la Primera Guerra Mundial com a almoiner militar, el 1929 Horst Wessel es va afiliar al NSDAP i va ingressar a les SA. Fascinat per les armes, era un habitual en les baralles entre nazis i obrers. Verdader cap de banda, va guanyar els seus galons a les SA en aconseguir expulsar als comunistes d’un dels barris més pobres de Berlín. Sobre la tonada d’una vella cançó marinera, va escriure la lletra d’un cant (La bandera alçada…), que es va convertir després de la seva mort en la Horst-Wessel-Lied, el segon himne nacional alemany després de la Deutschland. Horst Wessel va morir en una baralla de carrer a Berlín-Wedding, un carrer de mala fama, el 23 de febrer de 1930, convertint-se en un màrtir nazi. Wessel va ser enterrat en el cementiri de St. Nikoali a Prenzlauer Berg, on el dia següent del seu enterrament la seva tomba estava coberta de corones amb l’esvàstica i davant seu una guàrdia d’honor de les SA hi rendia homenatge. 

Els nazis, per explotar el màxim la seva mort i la imatge martiritzada, el varen mostrar com un exemple per la joventut. Joseph Goebbels va intentar realitzar una entrada triomfal amb el seu partit en l’enterrament de Wessel, però la policia va frustrar el projecte i només varen permetre l’entrada a deu vehicles amb els seus familiars. Com a resposta, Goebbels va deixar que les SA desfilessin davant de la seu central del KPD a Bülowplatz. La seva mare i la seva germana varen participar en les reunions de propaganda. Una pel·lícula de Hans Westmar dedicada a les SA es va inspirar en ell, i en morir l’heroi li varen fer pronunciar aquesta última paraula:

Deutschland.

A Dachau es va erigir un monument en el seu honor i els presoners havien de treure’s la gorra quan passaven davant d’ell.


És probable que Wessel morís per una altra qüestió que per una baralla política, ja que una persona que el coneixia li va confessar en el professor Victor Klemperer que Wessel era un conegut xulo de putes i va afirmar-li que havia sigut assassinat per un tema de faldilles. També es va dir que qui havia acabat amb la seva vida havia sigut la seva propietària de l’immoble on vivia de lloguer després d’una discussió. 

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply