Christa Schroeder

L’Emilie Christa Schroeder va néixer en el petit poble de Hannoversch Munden el 19 de març de 1908. Va estudiar secretariat a Nagold i va treballar en una firma d’advocats des del 1929 fins al 1930. Quedant-se a l’atur per culpa de la crisi econòmica, Schroeder se’n va anar a Munic per trobar una nova feina. Després de treballar com estenògrafa en el Oberste SA-Führung, el 1933 es va presentar a una oferta on es buscava personal per la Cancelleria i va ser personalment acceptada per l’Adolf Hitler d’una llista de 87 candidates, tot i que no pertanyia al NSDAP, requisit bàsic per optar a càrrecs de confiança dins del règim nazi. El 4 de març de 1933 va abandonar el número 50 del Schellingrastrasse, la seu del NSDAP a Munic, per dirigir-se a Berlín per començar a treballar com a col·laboradora d’en Wilhelm Brückner, l’ajudant de camp del canceller. El 1934, Schroeder es va comprometre amb un diplomàtic iugoslau, l’Alkonic Lav, però en Hitler no va aprovar la relació i aquesta va acabar el 1941. Llavors, va ser adscrita a l’equip del quarter general de Rastenburg com estenògrafa i va arribar a conèixer al detall tots els aspectes personals d’en Hitler. Al final de la guerra va ser traslladada juntament amb la Traudl Junge, la Johanna Wolf i la Margareth Daranowski al Führerbúnquer, on varen compartir dormitori. Com a part del personal de confiança d’en Hitler, solia dinar amb el líder alemany juntament amb les altres secretàries i els xofers. Schroeder va estar al búnquer fins al 22 d’abril de 1945, quan va ser enviada a Berchtesgaden juntament amb la Johanna Wolf per destruir documentació.

Christa Schroeder va ser detinguda pels nord-americans a Bad Tölz el 28 de maig de 1945. Va ser interrogada i alliberada sota el grau de simpatitzant del règim fins al 12 de maig de 1948. Va ser considerada com una moderada nazi per un tribunal de desnazificació i aquesta sentència li va evitar comparèixer davant del Tribunal de Nuremberg. Un cop en llibertat, va sostenir una batalla legal per un llibre no autoritzat per ella, escrit i publicat per l’Albert Zoller, el seu interrogador mentre estava a la presó del camp d’Augsburg, anomenat: Hitler en privat. Ella afirmava que en el llibre hi havien frases que mai havia dit i que Zoller, àlies Bernhard, l’hi havia pres joies. El 1949, en resposta al llibre d’en Zoller, va escriure un llibre autobiogràfic anomenat: Hitler era el meu cap.  Després de sortir en llibertat, Schroeder va trobar feina en una empresa que es dedicava a la venda de metalls lleugers a Gmünd, on hi va treballar del 1948 fins al 1958. L’1 de setembre de 1959 va tornar a Munic, on va treballar per una constructora fins al 1967. La seva salut delicada la va obligar a jubilar-se amb només 59 anys. Christa Schroeder va morir el 28 de juny de 1984 a Munic. Uns mesos abans de morir va confessar en una entrevista que la seva vida privada havia sigut en desastre.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply