Oskar Schindler

L’Oskar Schindler va néixer el 28 d’abril de 1908 a Svitavy, Àustria. Membre del NSDAP, després de que els alemanys envaïssin Polònia en Schindler es va instal·lar a Cracòvia i des d’allí va dirigir dues fàbriques on es produïen bateries de cuina esmaltades, que utilitzava mà d’obra obligada jueva. Després va muntar la seva pròpia fàbrica d’objectes esmaltats a les afores de Cracòvia, va protegir als jueus que treballaven per ell del sistema nazi de deportació. A finals de 1944, quan els soviètics avançaven cap a Cracòvia, en Schindler va ser autoritzat per traslladar la seva fàbrica a Brenenc, a Txecoslovàquia. La fàbrica era en aquells moments d’armament. Amb la fàbrica va aconseguir emportar-se amb ell a obrers jueus i va aconseguir que l’hi enviessin uns 800 jueus del camp de concentració de Gross-Rosen i unes 300 dones jueves d’Auschwitz.

Per la seva actuació va obtenir el 1962 el títol de Just entre les nacions, on va ser rebut per 300 persones que va salvar. L’Oskar Schindler va morir el 9 d’octubre de 1974 a Hildsheim, Alemanya, i va ser enterrat a Israel. El 1993, la seva dona, l’Emile Schindler, que el va ajudar a salvar aproximadament a 1.200 jueus, va rebre en nom del seu marit la medalla del Record atorgada pel Memorial de la Shoah a Washington. Una novel·la d’en Thomas Keneally de l’any 1982, adaptada al cinema pel director Steven Spielberg l’any 1993, va permetre conèixer la seva història.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply