Otto Skorseny

Otto Skorseny va néixer a Viena el 12 de juny de 1908. De ben petit es va interessar pel món militar, per les armes i la força bruta. Influenciat per aquest món, es va posar en móns obscurs i es passava el dia en baralles. Era conegut per les seves cicatrius a la cara, l’anomenaven Cara Tallada, a conseqüència dels duels en què participava. Es diu que era audaç, valent, atrevit i que tenia facilitat per inventar-se històries falses per sortir-se’n amb la seva. No va ser fins que va ingressar a l’Exèrcit que es va apartar d’aquest món. Enginyer de professió, va arribar a ser director tècnic en una fàbrica de bastides, el 1931 es va unir al NSDAP a Àustria i quan els alemanys es varen annexionar Àustria el març de 1938, Skorseny va decidir que s’uniria a les forces militars alemanyes. Skorseny va decidir no unir-se a la Wehrmacht, però sí en el braç polític armat del NSDAP, les Waffen-SS. El 1939 es va unir a la 1º Divisió Leibstandarte i es va convertir en un aviador militar.

Durant la Segona Guerra Mundial:

Skorseny va participar en les batalles de Polònia, Holanda, França i els Balcans. A mitjans de 1941, amb l’Operació Barba-roja en marxa, va ser transferit a la 2º Divisió de les Waffen-SS Das Reich. Allí va lluitar fins que va ser ferit per una resquill de coet disparat des d’un Katiushka. A l’hospital va rebre la Creu de Ferro per la seva valentia. Després de recuperar-se, el desembre va ser enviat a Viena. El 1943 va ser ascendit al rang de capità i va dirigir el centre d’operacions especials de Berlín on s’instruïen membres de les SS en accions de comando. Després d’aquest destí va ser nombrat Cap de Comandos i se li va encarregar la missió d’entrenar tropes especials per missions de guerra de guerrilles, sabotatges, espionatge…El seu prestigi va ser tant gran que el propi Adolf Hitler li va confiar personalment la missió d’alliberar el dictador Benito Mussolini, fet que li va valdre la Creu de Cavaller entregada personalment per en Hitler. El líder alemany el va cridar a Rastenburg després de la destitució del dictador italià per donar-li aquesta missió. Disfressat de mariner i acompanyat per un altre oficial de les SS, va fer primer un reconeixement a l’illa de la Maddalena, on hi havia presoner en Mussolini. El 18 d’agost de 1943, els dos homes varen fer una segona exploració des d’un avió de reconeixement, que va ser abatut pels britànics sobre el mar. Skorseny i els membres de la tripulació varen arribar nedant a la costa, on els alemanys el varen recollir. De retorn a Rastenburg, en Hitler va autoritzar posar en marxa el seu pla per alliberar en Mussolini, la Missió Roure. El 12 de setembre de 1943, a primera hora de la tarda, els homes del coronel Mors es varen fer amb la base del funicular que proveïa Gran Sasso, on havien traslladat en Mussolini, mentre que els planadors amb paracaigudistes, entre ells Skorseny, aterraven a prop de l’hotel Campo Imperatore, on hi havia el líder italià. El comando va desarticular els guàrdies ràpidament sense disparar un tret i el dictador va ser alliberat. L’avió, pilotat pel pilot Gerlach, va aconseguir enlairar-se amb en Mussolini i Skorseny a bord i, una hora i mitja més tard, aterrava a Practica di Mare. Allí, Skorseny i Mussolini varen pujar a un Heinkel que els va dur a Viena, on es faria de nit.

Davant d’aquell èxit, se li va ordenar la detenció del fill del regent hongarès Miklós Horthy per evitar que aquest aconseguís un armistici amb els Aliats i a l’octubre de 1944 se li va encarregar segrestar al regent en el castell de Budapest. Aquell mateix any se li va donar l’ordre de capturar viu o mort al cap dels partisans iugoslaus, en Josip Broz Tito en l‘Operació Rösselsprung. Els alemanys varen aconseguir derrotar als partisans, però en Tito va aconseguir fugir. Més endavant, Skorseny va ser el màxim responsable de l’Operació Greif, en la qual dos mil soldats alemanys uniformats com els nord-americans i amb un perfecte domini de l’anglès es van introduir rere les línies dels Aliats occidentals el desembre de 1944 per preparar l’ofensiva de les Ardenes. Skorseny va ser conegut també per la seva extrema violència durant la Segona Guerra Mundial. Era conegut pels Aliats com L’home més perillós d’Europanom que el propi Dwight D. Eisenhower li va donar després de l’ofensiva de les Ardenes..

Després de la Segona Guerra Mundial:

Un cop va acabar la guerra va ser capturat a Estiria el 15 de maig de 1945 després de que s’entregués als nord-americans i va ser internat en el camp de detenció nord-americà de Darmstad. Després de mesos d’interrogatoris va ser absolt de l’acusació de crims de guerra i va ser entregat a un tribunal alemany de desnazificació fins al juliol del 1948. Un cop lliure va anar a Argentina, on va muntar una organització, Odessa, que amb subsidis del Tercer Reich organitzava la fuga d’antics oficials de les SS com l’Adolf Eichmann o el metge Joseph Mengele. També va estar implicat en el tràfic d’armes i es va relacionar amb en Juan i l’Evita Perón a Argentina i amb el dictador Nasser a Egipte. El 1949, Skorseny es va traslladar a Madrid utilitzant diverses identitats falses com Rolf Steinberg, Pablo Lermo o Pablo Rofo. A Espanya va estar ben relacionat i protegit, va poder emprendre diversos negocis des del seu despatx d’enginyeria a la madrilenya plaça dels Mostenses, associat durant bastant de temps amb en Friedrich Knappe, un amic del president del Reial Madrid Santiago Bernabeu. Gràcies als vincles de Skorseny amb l’Administració espanyola, en particular amb en Carrero Blanco, va aconseguir importants concessions per a diverses empreses alemanyes en la construcció de bases nord-americanes a Espanya. El 1960 ja era un multimilionari i va fundar el moviment neonazi Cedade (Cercle Espanyol d’Amics d’Europa).

L’Otto Skorseny va morir a Madrid el 7 de juliol de 1975 per culpa d’un càncer de pulmó. Skorseny es passava el dia fumant. El seu cadàver va ser incinerat a Espanya, i durant el moment de la incineració un grup de simpatitzants es va reunir davant del tanatori per homenatjar-lo aixecant el braç dret. Les seves cendres varen ser portades a Alemanya, on un grup d’ex soldats de la Segona Guerra Mundial li va retre un últim homenatge.

Curiositats:

L’Otto Skorseny mai va criticar el seu paper durant la Segona Guerra Mundial, i va dir en una entrevista a Mallorca que si pogués tornaria a fer el mateix que va fer. A més, va assegurar que en un futur es veuria diferent el Tercer Reich. En l’entrevista va definir els opositors que van efectuar el complot contra en Hitler el 20 de juliol de 1944 com a aprenents.

Skorseny també va explicar en una altra entrevista que tan en Fidel Castro com els opositors d’en Castro es van posar en contacte amb ell perquè els ajudés pels seus coneixements militars.

Va ser acusat de planejar l’assassinat del llavors comandant de les forces aliades Dwight D. Eisenhower, però mai es va poder provar que existia aquest pla i ell sempre ho va negar.

Skorseny va passar els estius vivint tranquil·lament a Mallorca.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply