Marinus van der Lubbe

Marinus van der Lubbe va néixer el 13 de gener de 1909 a Leyde, Holanda, en una família obrera i va ser criat a la més extrema pobresa. El seu pare, alcohòlic, va abandonar la família poc després de néixer en Marinus, que els 12 anys va perdre la mare. A aquella edat va començar a treballar com aprenent de paleta i va entrar en contacte amb els moviments obrers. Durant un temps va ser membre de l’organització juvenil del Partit Comunista a Holanda. Després de trencar amb el Partit Comunista pel seu estricte codi de disciplina i la seva estructura autoritària el 1931, es va unir a una organització anarcosindicalista radical se’n va anar tot sol cap a l’Europa central per dirigir a la Unió Soviètica, país que admirava. Però durant el trajecte cap al seu país admirat, Marinus tenia la vista molt danyada per culpa d’un accident laboral i li resultava molt complicat trobar una feina i es veia obligat a allotjar-se en albergs per pobres. Quan va arribar a Polònia va tornar enrere per entrar a Alemanya. El febrer de 1933 va arribar a Berlín amb la idea de cometre en solitari un acte de protesta espectacular i desafiant per incitar a la classe obrera a lluitar contra la repressió que patia. Després d’intentar cremar tres diferents edificis de la ciutat el 25 de febrer, va ser el principal acusat de l’incendi del Reichstag el febrer de 1933, perquè el varen trobar a dins de l’edifici en flames. Comunista declarat i homosexual reconegut, va resultar el culpable ideal en el procés i va ser decapitat el 10 de gener de 1934. És molt probable que ell no fos el culpable d’aquell incendi, sinó que fos un cap de turc pels nazis per poder així atacar i eliminar als comunistes.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply