Simone Weil

Simone Weil va néixer el 3 de febrer de 1909 a París en una família jueva, intel·lectual i laica. Va ser una lliure pensadora que es va interessar en el pensament grec, i va ser professora de Filosofia i Grec d’Institut. Imbuïda d’una fora consciència social, va tenir problemes amb els seus treballadors, que la traslladaven d’una escola a una altra. El 1934 va deixar la seva feina de professora per anar a treballar a la Renault per conèixer de primera mà la vida obrera. Amb l’esclat de la Guerra Civil espanyola va viatjar a Barcelona i es va incorporar a la columna Durruti per lluitar contra els rebels i després va anar al front d’Aragó. Amb l’esclat de la Segona Guerra Mundial i amb l’ocupació alemanya de França, pels seus origens jueus va ser apartada de la docència a causa de les lleis antisemites del govern de Vichy i va exiliar-se als Estats Units i després a la Gran Bretanya per incorporar-se a la Resistència. Simone Weil va morir el 24 d’agost de 1943 a Ashford, Londres, a causa de tuberculosi provocada per la inanició quan estava treballant en el Servei Civil de voluntaris francesos de la Resistència. Per la seva crítica als dogmatismes i als fanatismes, des del nazisme a l’estalinisme, ha estat considerada un símbol del pensament lliure. La seva filosofia barreja el pensament polític i místic en un projecte de reconciliació de les necessitats físiques i espirituals de l’home. La seva influència va créixer amb els anys.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply