Portugal

A principis de segle, Portugal era una dels països més antics de tradicions de govern liberal, però el seu liberalisme era elitista i oligàrquic, restrictiu i mai democràtic. A més, Portugal tenia l’economia menys desenvolupada de l’Europa occidental, junt amb la taxa més alta d’analfabetisme. Els liberals elitistes varen practicar des dels anys 90 del segle XIX un liberalisme autoritari o reaccionari, i governaven sovint sense parlament, amb dictadures temporals. El moviment republicà que va expulsar la monarquia el 1910 va estar marcat per una pronunciada tendència a la violència militar i a l’autoritarisme elitista de la classe mitjana.

Durant la Primera Guerra Mundial, Portugal va enviar un Cos Expedicionari de dues divisions reforçades amb 40.000 homes a França per lluitar amb l’11º Cos britànic. Les ofensives alemanyes en el sector britànic del front occidental varen colpejar als portuguesos i varen deixar com a resultat una divisió destruïda en la Batalla de La Lys el 9 d’abril de 1918. Després de la guerra, com a mostra d’agraïment pel seu suport a la Gran Guerra, els Aliats varen cedir a Portugal part de les colònies africanes d’Alemanya. En el Tractat de Versalles, els portuguesos varen adquirir el territori de Kionga, a l’Àfrica Oriental, que havia sigut d’Alemanya.

Durant la Primera Guerra Mundial i després d’ella varen sorgir noves formes d’autoritarisme de dreta. A finals de 1926, després de que el país patís una elevada inflació amb un deute públic massiu, així com d’un creixement econòmic mínim, un grup de militars va pujar al poder sense casi haver d’utilitzar la violència. El règim anterior estava tant desacreditat pel poble que al principi el nou govern militar va rebre elogis de tots els sectors, de la dreta a la l’esquerra. Però els militars tampoc varen saber resoldre els problemes econòmics i financers, i eventualment el lideratge del govern va anar passant a un professor d’universitat, l’Antonio Oliveira Salazar, que el 1930 va iniciar el desenvolupament d’una nova república autoritària corporativa.

Durant la Segona Guerra Mundial, tot i que Portugal va proclamar la seva neutralitat en el conflicte, va declarar la guerra al Japó perquè l’exèrcit japonès va envair la colònia Timor Portuguesa  Oceania, matant a milers de naturals i desenes de portuguesos. En resposta, Portugal es va unir als Països Baixos i Austràlia contra els japonesos.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply