Olympiastadion, l’Estadi Olímpic

L’Olympiastadion és l’estadi de Berlín dissenyat per l’arquitecte Otto March el 1912 pels Jocs Olímpics de Berlín  del 1916. Però com que aquell any el món estava enmig de la Primera Guerra Mundial els Jocs no es varen poder celebrar. En aquella època era l’estadi més gran, ja que tenia un aforament per 47.000  persones. Quan es varen celebrar els Jocs Olímpics a Berlín a l’agost de 1936, els fills de l’arquitecte Otto March, Werner i Walter March, varen reformar l’estadi amb un colossal esportiu de 230 metres d’ampla i 12 metres de profunditat i amb una capacitat de 110.000 espectadors. Avui en dia té una capacitat per 75.000 persones. Els March varen dissenyar una estructura de formigó armat amb parets de vidre, però a l’Adolf Hitler no  li va agradar i, uns mesos abans de que es celebressin els Jocs va pensar en cancel·lar els Jocs. Finalment, va demanar a l’arquitecte Albert Speer que fes alguns canvis a l’estadi per tal de que fos més impressionant i es va construir una nova façana revestida amb pedra calcària. En unes torres confrontants es varen instal·lar memorials de la Primera Guerra Mundial. El cost total de l’Estadi va ser de 77 milions de Reichsmarks. Hitler va pensar en construir un altre estadi molt més gran per 400.000 espectadors en la seva futura Berlín, Germània.

L’1 d’agost de 1936, Hitler va inaugurar els XI Jocs Olímpics des de la llotja del Führer, actualment restaurada amb fidelitat a l’original. Els Jocs varen ser un èxit per Alemanya en tots els aspectes, tant esportius com polítics.

El gener de 2002, durant unes obres de remodelació de l’estadi, es varen descobrir tres bombes nord-americanes de 225 quilograms cada una, que havien quedat amagades sota la tribuna des de la Segona Guerra Mundial. L’estadi va ser reformat per celebrar la Copa del Món de Futbol de l’any 2006.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply