Alois Brunner

Alois Brunner va néixer el 8 d’abril de 1912 a Rohbrunn. La seva família de parla alemanya, catòlica, nacionalista i antisemita viva en la part hongaresa de l’Imerpi austrohongarès. El 1931 es va allistar en el NSDAP i va entrar a les SA. El 1933 va participar en una manifestació nazi i al dia següent el varen acomiadar del comerç jueu en el que treballava; més endavant presentaria aquell fet com el preu de la seva militància. Després va treballar en una cafeteria de Viena, i el juny en quedar prohibit el seu partit, el setembre es va allistar a la Legió Austríaca, convertint-la així en alemanya. Va ser un dels militants més actius fins la seva desmobilització a l’agost de 1938.

El 26 d’agost de 1938 es va crear l’Oficina per l’Emigració Jueva de Viena, amb Adolf Eichmann com a director. Eichmann va reclutar el seu personal entre els que ja havien treballat anteriorment amb ell, entre ells a Brunner, amb que havia militat en la Legió Austríaca. El 1939 va entrar a les SS amb el suport d’Eichmann, tot i no ser un model ari: talla de menys d’un metre seixanta i cabell arrissat, fins el punt que se sospitava de que era fill de mare gitana. Va formar part dels Totenkopf, el 1940 va ser ascendit a Oberscharführer, ajudant, i es va transformar en organitzador gelós i sàdic de la deportació de jueus de Viena, assassinant sense que li tremolés la mà. El 1942 va ser nombrat Hauptsturmführer, capità de les SS, i per perfeccionar el seu estat social, es va casar amb Anna Roeder, una jove secretària de l’Oficina per l’Emigració Jueva. Quan va sortir de Viena el 1942, es va felicitar per deixar la ciutat judenfrei. Llavors va viatjar a Berlín, on va deportar a més de 20.000 jueus, i més tard a Salònica, de febrer a maig de 1943, on va deportar a més del doble, mentre ell vivia una vida de luxe. A partir de l’estiu de 1943 va ser comandant del camp de Drancy, camp de transit, on va fer la seva feina amb crueltat deportant els jueus francesos. Després de l’últim enviament, el 17 d’agost de 1944, Brunner i les SS varen deixar el camp enduent-se amb ells a 51 ostatges, entre ells Marcel Bloch. Després va arribar a Eslovàquia, on va deportar a 13.000 jueus més. Quan va sortir l’últim comboi del camp eslovac de Sered, havia deportat un total de 147.000 jueus.

Després de fugir d’Alemanya, cap el 1953 va utilitzar els seus contactes italians per escapar-se. Jutjat en rebel·lia, va ser condemnat a cadena perpètua el 2001 en l’Audiència de París. Tot i que mai va ser detingut, se sap que segurament va viure a Síria. El 2007, el Ministeri de Justícia austríac va oferir una recompensa de 50.000 euros a qui ajudés a trobar-lo. Es creu que Alois Brunner va morir el 2010 a Síria.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply