Gerda Christian

Gerda Christian va néixer el 13 de desembre de 1913 a Berlín. D’origen polonès, el seu cognom de soltera era Daranowski, va estudiar mecanografia i va treballar a Elizabeth Arden. A partir de 1937 va ser la secretària de l’Adolf Hitler per ajudar a les altres secretàries del dictador, la Johanna Wolf i la Christa Schroeder, i formava part de les persones en les que ell més confiava. El líder alemany l’anomenava Dara. Es va casar amb el xofer d’en Hitler, l’Erich Kempka, amb qui es va divorciar el 1943 per després casar-se amb l’oficial de la Luftwaffe, Eckhard Christian, amb qui va tenir cinc fills. El 1943, durant un període de descans després de la seva boda, va ser substituïda per la Traudl Junge, l’última secretària d’en Hitler. El 1945, quan Berlín estava ja rodejada, es va refugiar en el búnquer de la Cancelleria, del qual va aconseguir escapar el 30 d’abril de 1945 pels subterranis en companyia de l’Otto Günsche, la Traudl Junge, l’Else Krüger, en Johann Rattenhuber i en Werner Naumann, amb qui seria amic anys més tard. Posteriorment va escapar en un subterrani on va ser detinguda per soldats soviètics i violada en repetides ocasions en un bosc segons un testimoni. Més tard va escapar de Berlín i es va refugiar a Baviera. Allí va ser arrestada i interrogada, però va ser posada en llibertat. El 1945 es va divorciar de l’Eckhard Christian, ja que no es va quedar en el búnquer fins després de la mort d’en Hitler. La informació que va donar va ser vital per entendre la vida d’en Hitler i del Tercer Reich. Gerda Christian va morir de càncer a Düsseldof el 14 d’abril de 1997.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply