El camp de presoners de Compiègne

A uns quatre quilòmetres al sud de París s’ubicava el camp de Compiègne-Royallieu, d’on foren deportats la major part dels resistents. Des del seu origen com a centre de formació de reclutes instal·lat pel govern francès el 1914, va ser transformat en hospital d’evacuació als inicis de la Segona Guerra Mundial, fins que el 1941 es va convertir en el Frontstalag 170 KN 654 o camp per a oficials presoners, que depenia del Servei de Seguretat de l’exèrcit alemany, i progressivament s’hi van recloure tot tipus de presoners que havien de partir cap al Reich.

En 24 barracons disposats en forma de ferradura van ser amuntegats gairebé 50.000 persones que, a partir de les llistes preparades en les oficines del camp, eren traslladades als camps de concentració nazis, amb una forta progressió. El 1940 partiren només 3 combois, i des del començament de 1944 fins al 25 d’agost en sortiren 326, una mitjana de 10 per setmana.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply