Creu de Ferro

La Creu de Ferro era una condecoració de l’exèrcit alemany creada el 10 de març de 1813 pel rei de Prússia Frederic Guillem II per motivar les seves tropes davant l’exèrcit napoleònic. La condecoració va ser dissenyada per l’arquitecte alemany Friedrich Schinkel per encàrrec del rei i només es concedir en èpoques de guerra. La Creu es deia de ferro perquè era considerat un material patriòtic. El lema de la guerra d’alliberació era: Jo vaig canviar l’or pel ferro. El soldat Louise, mort en combat, va ser la primera persona en rebre aquesta condecoració. L’entrega d’aquestes Creus va ser recuperada durant la guerra francesa-prussiana de 1870, durant el Segon Imperi alemany i durant el Tercer Reich. N’hi havia de primera classe, de segona, de Cavaller amb fulles de roure, de Cavaller amb fulles de roure, d’espases i brillants, i la Gran Creu. En un inici la Creu era completament negra, el símbol dels Cavallers Teutons, i el disseny ha sigut el símbol de les forces armades d’Alemanya des del 1870 fins a l’actualitat. Normalment la Creu només la podien rebre els militars, però hi varen haver alguns casos que la varen rebre civils perquè havien dut a terme funcions militars. La Creu de Ferro militar hi havia una cinta vermella i la civil una blanca.

Durant la Primera Guerra Mundial se’n varen concedir moltes. Per exemple, Adolf Hitler, tot i només ser un missatger i només arribar a ser caporal, va obtenir per les ferides que li varen fer en dues ocasions la Creu de Ferro de segona i de primera classe. El futur dictador sempre portava la Creu de Ferro de primera classe penjada a la zona del cor, darrere de la insígnia del partit nazi. Hitler va revaloritzar aquesta recompensa i va ampliar el número de condecoracions amb altres insígnies com la Gran Creu, que només se li va atorgar a Hermann Göering, i la Creu de Cavaller de la Creu de Ferro amb fulles de roure, espases i brillants, introduïda el 1944,que només ser li va atorgar al pilot Hans-Ulrich Rudel. Amb la Segona Guerra Mundial, Hitler va substituir el monograma reial i la corona per la creu gamada. Des del 1945 no s’ha tornat a concedir la Creu de Ferro. Segons la llei  sobre ordres i condecoracions de 1957, la Creu de Ferro es va poder a tornar a dur de nou en la RFA sempre i quan s’hagués retirat la creu gamada en cas de que la dugués. 

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply