Finlàndia

Finlàndia és un país del nord d’Europa i la seva capital és Helsinki. És un dels països més avançats del món per la seva qualitat de vida.

Història:

En el segle IX les primeres colònies de suecs es varen establir a Finlàndia i, després, els suecs, inspirats per l’Església catòlica, varen fer tres creuades, en els anys 1155, 1239 i 1293, per conquerir el país. Finlàndia va quedar així unida a Suècia, convertint-se en regió administrativa el 1342 i el Gran Ducat el 1581. La penetració lingüística de l’idioma suec sobre la població finlandesa es va realitzar principalment durant el segle XVII, degut fenomenalment a dues causes: la burgesia va abandonar el finlandès i el 1640 es va fundar a la ciutat de Turku una universitat que ensenyava en suec. El 1809, amb la pau de Hamina, Finlàndia va ser cedida per Suècia a la Rússia tsarista. Però amb els moviments nacionalistes de l’època del segle XIX els intel·lectuals varen començar a utilitzar de nou el finlandès, entre ells l’Elias Lönrot i en J. V. Snellmann, i la burgesia va seguir l’exemple. Les aspiracions nacionalistes varen provocar un ordre restrictiu de les autoritats russes, que entre 1850 i 1860 varen prohibir l’ús de l’idioma, creant d’aquesta manera una forta tensió, que va acabar quan el 1863 el tsar Alexandre II va concedir al finlandès la categoria d’oficial en paritat amb el suec.

En el segle XX:

Finlàndia es va convertir en un país independent durant la guerra civil de Rússia quan el país va lluitar contra la revolució bolxevic de l’octubre de 1917. Quan en Iosif Stalin va pujar al poder de la Unió Soviètica, el 1924 amb al mort d’en Vladimir Lenin, el nou dictador soviètic va començar a idear un pla per tornar annexionar el país amb la Unió Soviètica.

En la Segona Guerra Mundial:

Amb el començament de la Segona Guerra Mundial i l’ocupació soviètica de l’est de Polònia, Stalin va creure que tenia carta lliure per envair el que ell volgués, ja que estava convençut que les potencies occidentals estaven ocupades en fer front als alemanys. A finals de novembre de 1939, els soldats soviètics varen envair al país amb una forta ofensiva que va acabar el març de 1940. Els soviètics pensaven que seria fàcil la invasió, però els soldats finlandesos es varen defensar molt bé, sobretot en territori nevat, i varen provocar moltes baixes en el bàndol soviètic. Els francesos i es britànics varen enviar ajuts a Finlàndia.

Amb l’Operació Barbarroja, les tropes alemanyes varen ocupar Finlàndia ràpidament i varen declarar-la un altre cop país independent amb un govern sota el control dels nazis. D’aquesta manera, Finlàndia es va convertir en un país satèl·lit del Tercer Reich. Amb l’avanç de les tropes soviètiques cap a l’oest després d’unes quantes victòries, el 9 de juny de 1944 els soviètics varen començar una ofensiva al país per desocupar-lo dels nazis i treure el govern aliat del Reich alemany. El setembre de 1944 Finlàndia va capitular i va declarar la guerra a Alemanya.

Després de la guerra:

Un cop finalitzada la guerra, Finlàndia va perdre el port de Petsam, una zona fronterera a Carèlia, la regió de Vyborg i els soviètics varen ocupar Turku i Porkkala. El 1950, el 91,2% de la població parlava la llengua nacional, el 8,6% el suec i el 0,2% el lapó.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply