John Fitzgerald Kennedy, 35º president dels Estats Units d’Amèrica

La infantesa i la joventut d’en John F. Kennedy:

John Fitzgerald Kennedy va néixer a Brookline, Massachusets, el 29 de maig de 1917,  en una família rica i catòlica que provenia d’Irlanda. Els seus rebesavis van emigrar d’Irlanda el segle XIX amb moltes dificultats econòmiques, però tot i així van aconseguir prosperar. Els seus dos avis van ser polítics destacats a Massachusetts. El seu pare, en Joseph Kennedy, tot i ser víctima de prejudicis a Boston i a Harvard per ser catòlic, era un home ric que havia fet fortuna en el món del cinema  i es va enriquir molt durant la Llei Seca dels Estats Units  perquè li van donar permís per vendre i posseir alcohol en un moment on encara no es podia. El 1932, en Joseph va donar suport econòmic a la candidatura a la presidència d’en Franklin Delano Roosevelt i, quan aquest es va convertir en President, en Joseph va ser nombrat ambaixador de la Gran Bretanya. La seva mare, la Rose, controlava la família com un directriu d’empresa amb disciplina i rigor. La Rose no va cuidar mai a en John, ni tan sols quan estava malalt. Era una dona molt religiosa i portava la fe a uns extrems molt elevats. Per exemple, quan va saber que el seu marit l’enganyava amb altres dones mai li va demanar el divorci perquè estava convençuda de que el divorci era una cosa mal vista per una cristiana. Quan la seva filla es va casar amb un home no creient, la Rose es va enfadar tant que no va voler anar al seu casament i quan la noia va morir de manera sobtada en un accident d’avió no va voler ni assistir en el seu funeral.

Tot i viure en una de les famílies més riques i més poderoses dels Estats Units, en John Kennedy no va tenir una infantesa feliç i, a més, va tenir una  salut tan dèbil que li va provocar un baix rendiment escolar. Es rebel·lava sent el més dolent de la classe i rebutjava tenir xicotes però, en canvi, volia tenir sexe ràpid. Pel seu caràcter rebel va estar apunt de ser expulsat del col·legi  per una broma que va fer en el director del col·legi, però per sort seva el seu pare va evitar que fos expulsat. En Joseph no es va fixar en cap moment amb en John perquè seguís els seus passos dins de la política  ja que veia més futur en el seu fill gran  i hereu de la família, en Joe Kennedy, que sempre va ser el preferit de la família i el varen preparar perquè arribés algun dia a la presidència dels Estats Units. Quan era un nen, en Joe ja va prometre a la seva família que es convertiria en el primer president catòlic dels Estats Units. Tot i les preferències d’en Joseph Kennedy cap al seu fill gran, sempre va intentar, d’alguna manera o d’una altra, ajudar als seus altres fills. Sempre els pressionava molt en el treball i insistia dient-los que treballessin del què volguessin però que siguessin els millors del món en el seu camp. Una de les frases que sempre utilitzava era: Si voleu pica pedra, piqueu pedra, però sigueu els millors del món picant pedra.

El 1934, a en John se li va diagnosticar una leucèmia que de poc el mata, però miraculosament la malaltia li va marxar. El seu estat de salut va ser tant crític que fins i tot li varen preparar un taüt mentre estava ingressat a l’hospital. El 1936 va entrar a Harvard. Un cop recuperat, va fer alguns viatges amb el seu pare a la Gran Bretanya i a diversos països, inclòs Alemanya. Curiosament, a l’agost de 1939 va rebre un missatge d’alt secret de guerra d’alts funcionaris alemanys perquè li entregués en el seu pare. El missatge deia: Dintre d’una setmana començarà la guerra. Aquell missatge va ser entregat a en Kennedy perquè els qui li van donar tenien por de que la Gestapo interceptés aquella valuosa nota que anunciava el començament del conflicte. Va ser en aquella època que va viatjar per Europa quan es va començar a interessar per la política. De bon començament només seguia les idees del seu pare: era aïllacionista com ell i creia que no havien d’actuar contra els nazis.

La Segona Guerra Mundial:

Quan va començar la Segona Guerra Mundial, en John F. Kennedy va canviar de postura i va creure fermament que s’havia d’acabar amb el nazisme com fos. Després de tornar d’Europa, en Kennedy va continuar estudiant i cada vegada més destacava en els estudis. A finals de 1939 va escriure un llibre on criticava l’actitud de la Gran Bretanya per no fer res per aturar el nazisme. Aquell llibre va ser un èxit de vendes als Estats Units i va ser una prova de que s’havia allunyat de les idees polítiques del seu pare. Durant la guerra en John defensava els països democràtics i criticava al primer ministre britànic, en Neville Chamberlain i, en canvi, el seu pare va donar suport al moviment nazi nord-americà, American First, que principalment demanaven no atacar Alemanya i estava a favor de la política immobilista del primer ministre britànic.

Al principi de la guerra va intentar allistar-se a l’exèrcit nord-americà, però no ho va aconseguir per la seva condició física malmesa per la mala salut i perquè estava massa prim. En canvi el seu germà gran, en Joe, si que hi va ingressar però va morir el 1944 quan es va estavellar la seva avioneta a Europa. Durant aquella època, en John es va plantejar ser escriptor o professor, però després d’ingressar per fi a l’exèrcit nord-americà, el 1943, i després de la mort del seu germà li va canviar el destí per sempre. El seu pare, obsessionat en tenir un fill a la presidència, li va dir immediatament després de la mort d’en Joe que optés a la presidència. Dins de l’Exèrcit, en Kennedy va ser enviat a lluitar al Pacífic contra els japonesos com a tinent de la Marina. En John, que era addicte al perill, li encantava anar amb les llanxes de combat per l’alt risc de patir un atac. Un dels moments més importants de la seva vida el va patir quan era el comandant d’una d’aquestes llanxes torpedes, la PT-109, amb un grup de soldats nord-americans i estaven fent un ronda de reconeixement en el Pacífic Sud. De sobte, quan tot estava tranquil, varen ser atacats pel destructor japonès Amagiri. Al cap d’uns segons la llanxa es va partir en dos i va explotar. En John va aconseguir tirar-se al mar a temps i va salvar als seus companys que havien quedat atrapats, a més de que va ajudar a un company seu malferit, i els va portar nedant durant més de quatre hores fins a una illa desèrtica. Després serien rescatats. Per culpa d’aquella gesta va patir una lesió a l’espina dorsal, però gràcies a aquesta heroïcitat va ser condecorat amb la Medalla de la Marina i del Cos de Marines, després per les seves ferides va rebre el Cor Violeta, i va ser reconegut per la premsa nord-americana. A principis de 1945 va ser donat de baixa honorable de l’Exèrcit.

Després de la Segona Guerra Mundial:

Després de la guerra el seu pare el va convèncer, amb serioses discussions, perquè es preparés per entrar dins del món de la política. Tot i que el principi semblava que no volia, o almenys així ho demostrava davant del seu incansable pare, en John ja estava convençut d’entrar-hi perquè el seu avi matern, en John Fitzgerald, que havia sigut alcalde de Boston, va ser el primer de donar-li suport i el va presentar a les altes esferes de Boston. El 1946 va ser escollit diputat demòcrata per Boston. El 1947, amb només 29 anys, va ser elegit  representant del districte 11 de l’Estat de Massachusets a la Cambra de Representants de Washington pel Partit Demòcrata. La seva campanya política era sobretot anticomunista i crítica amb el govern del president Roosevelt i d’en Harry S. Truman . Els va acusar d’haver deixat que la Xina es tornés un país comunista. Gràcies a aquella campanya va ser molt ben vist pels nord-americans, ja que el veien com una gran persona i un gran orador que transmetia simpatia. Aquell mateix any li van detectar la malaltia d’Addison. El 1952 va ser escollit senador per l’Estat de Massachusetts.

El 12 de setembre de 1953 es va casar amb la Jacqueline Bouvier de 24 anys.  Els pares de la Jacqueline, en Jack Bouvier i la Janet Lee, eren divorciats per les constants infidelitats d’en Jack. Quan es van divorciar, la Jacqueline es va sentir abandonada pel seu pare, que l’havia tractat com una reina i ella es va prometre que no tornaria a estimar tant per no patir. En Jack li va ensenyar a la Jackie com enamorar als homes mostrant-se misteriosa i enigmàtica. La seva mare, en canvi, li va donar una educació freda i convencional.  El casament d’en John i la Jacqueline va ser un esdeveniment social a la costa Est, però el matrimoni no va ser del tot feliç. En el viatge de Lluna de Mel, a Mèxic, en John s’avorria tant de mirar restes arqueològiques que va obligar a la Jackie a tornar als Estats Units per reunir-se amb els seus amics i anar a jugar a golf i parlar de política. A més, en Kennedy va ser infidel molts cops amb altres dones com la Lana Turner, la Susan Hayward, la Joan Crawford, la Marilyn…, i, a part, la deixava sola quan havia de tenir els seus fills. Es creu que la Jacqueline també va tenir alguna aventura amb algun actor de Hollywood. A més, no compartien aficions: a ella no li agradava gens la política i a ell no li agradaven les activitats de la seva esposa com pintar, llegir i muntar a cavall. El 1957, any que en Kennedy va rebre el premi Pulitzer per Profiles in courage, va néixer la seva primera filla Caroline.

El 1960, en Kennedy va guanyar les primàries demòcrates per presentar-se a la presidència dels Estats Units i substituir el president Dwight D. Eisenhower que acabava el seu segon mandat. La seva elecció com a candidat va ser molt polèmica dins del partit perquè en Kennedy va amenaçar en els seus companys de partit de que si no l’elegien votaria a les eleccions a en Richard Nixon, amb el qui mantenia una molt bona amistat. Els dos es coneixien de molts anys enrere i coincidien en criticar durament al pla New Deal d’en Roosevelt i per ser anticomunistes. Aquell any va néixer el seu primer fill, en John John.

La presidència:

El novembre de 1960 va guanyar les eleccions a la presidència dels Estats Units derrotant al seu adversari i amic del Partit Republicà, en Richard Nixon. Varen ser una de les eleccions més ajustades de la història dels Estats Units. D’aquesta manera en John Fitgerald Kennedy es va convertir en el 35º president dels Estats Units i el primer President catòlic. Amb 43 anys es va convertir en el més jove a guanyar unes eleccions presidencials (el més jove a prendre possessió va ser en Theodore Roosevelt, que va pujar a la presidència després de l’assassinat del president William McKinley el 1901.)  Una anècdota d’aquella campanya electoral és va produir quan varen fer el debat electoral entre els dos candidats. La gent que el va escoltar per la ràdio va afirmar que el debat l’havia guanyat en Nixon, però la gent que el va veure per la televisió (aquella època ja era molt comú que totes les llars nord-americanes en tinguessin) va afirmar que l’havia guanyat en Kennedy. Això va ser degut sobretot a que en Kennedy transmetia físicament més seguretat i ambició que el seu contrincant. En el primer dia d’en Kennedy a la Casa Blanca va nombrar al seu germà, en Robert Kennedy, fiscal general.

La seva presidència, tot i ser breu (només va durar 1.000 dies) va ser marcada per l’intent de millorar la sanitat pública, per una gran millora econòmica que va permetre augmentar la inversió en ciència i tecnologia de cara a la carrera especial i pels nous aires de joventut a la Casa Blanca. Tant en John com la Jacqueline veien la residència oficial com un espai dedicat a celebrar la història, la cultura i les arts nord-americanes i, per això, es convidaven a músics, actors i escriptors. La Jacqueline, que va precintar la seva personalitat i va decidir ser perfecte en la seva imatge externa, va impulsar la restauració de totes les sales de la llar presidencial perquè reflectissin la història i la creativitat nord-americana, i va convertir la Casa Blanca en centre de grans vetllades. Es va gastar molts diners en el seu look personal i va contractar el dissenyador de Hollywood Oleg Cassini perquè la vestís. La Jackie va trobar-se amb l’Oleg Cassini a l’hospital on acabava de tenir a John John. En Cassini li va fer més de 100 vestits el primer any i més de 300 en total, convertint a la Jackie en una icona de moda internacional. Els seus vestits eren imitats a tot arreu, els grans magatzems feien servir maniquins amb el seu cabell.

Però si per una cosa es recorda a en Kennedy, a part del seu assassinat, és per haver eliminat la segregació racial donant suport a la formulació dels drets civils dels negres. El principi de la seva presidència en Kennedy no estava interessat en els problemes racials i amb la lluita dels drets civils, ja que sempre havia viscut al nord del país i no coneixia els problemes reals de la segregació racial. Però en Kennedy va anar canviant d’opinió quan es va tenir que enfrontar amb polítics del sud del país que actuaven indiscriminadament contra la gent de color. Ell no acceptava la violència que utilitzava la policia contra els negres i va demanar enèrgicament canviar les polítiques del sud. A més, va veure que el cap de la CIA, en J. Edgar Hoover, que acabaria sent un seu enemic, perseguia activament el líder del moviment pro drets civils Martin Luther King, el qual en Kennedy havia fet alliberar el 1961 i sentia certa simpatia per les seves idees de llibertat i tolerància. A partir d’aquell moment, en Kennedy, que ja s’havia enemistat amb en Hoover, es va interessar cada cop més pels problemes racials que es vivia al país, especialment en els Estats del sud i en una reunió a la Casa Blanca amb en Luther King el va avisar del perill que li suposava en Hoover i li va recomanar que s’allunyés dels moviments comunistes amb els quals donava suport. Després de la reunió en Kennedy volia solucionar com fos aquell greuja que perseguia la història dels Estats Units després de la Guerra de Secessió i el 1963 va decidir que eliminaria per llei la segregació racial. Finalment, després de molts debats i manifestacions, el somni d’en Kennedy es va fer realitat amb la llei dels Drets Civils aprovada el 1964 amb el president Lyndon B. Johnson.

Altres fets que varen marcar la seva presidència varen ser: la invasió per part de la CIA de la Badia de Cochinos (tot i que ell mai va aprova aquella operació ja que va ser un llegat del president Eisenhower), la construcció del mur de Berlín i la seva estada a la ciutat alemanya el juny de 1963 on va dir la seva famosa frase davant de la Porta de Brandenburg; Ich bin ein Berliner. També cal remarcar que va impulsar l’exploració a l’espai. En Kennedy va ser qui va dir que els Estats Units arribarien aquella dècada a trepitjar la Lluna. Objectiu que es va aconseguir el 1969 quan en Neil Armstrong va trepitjar per primer cop la Lluna. A més, en Kennedy es va oposar a una guerra contra el Vietnam i va intentar frenar el bel·licisme contra la Unió Soviètica. Aquesta postura antibel·licista segurament no va agradar gens als caps militars i a les empreses d’armament. Un dels punts més calents del seu mandat es va produir durant la Crisi dels míssils de Cuba. El 22 d’octubre de 1962, en Kennedy va anunciar al món per televisió que els seus avions espia havien descobert l’existència de bases míssils nuclears soviètics a Cuba que apuntaven cap a Miami i, davant d’aquella amenaça directe, va ordenar el bloqueig naval a l’illa, a la vegada que exigia el desmantellament immediat d’aquesta base. Com a contrapartida, el següent dia, a Ankara varen començar a instal·lar-se els primers míssils nuclears nord-americans que apuntaven cap a Moscou. Ràpidament, desenes de governs es varen mostrar preocupats davant d’aquella greu crisi nuclear i alguns es varen oferir com a mediadors per evitar un holocaust nuclear. Durant els següents sis dies hi varen haver amenaces constants entre les dues potències fins que el 28 d’octubre la crisi va ser solucionada per un acord directe entre en Kennedy i en Nikita Kruschev que varen cedir a les seves demandes i varen permetre resoldre la pitjor crisi nuclear de la història. A nivell intern, va intentar reduir els controls del FBI sobre els ciutadans nord-americans i a mitjans de 1963 va plantejar la lleva de poder d’emissió de dòlars a la Reserva Federal.

Gràcies als seus canvis, en Kennedy es va convertir en un President molt estimat pels nord-americans, era comú que la gent tingués a casa seva una foto penjada d’en Kennedy. Però tot i ser molt estimat, les seves idees i aprovacions li varen provocar que tingués enemics poderosos. Una de les polèmiques del seu mandat van ser les seves conegudes i sonores relacions extramatrimonials, sobretot va ser famosa la seva relació amb l’actriu Marilyn Monroe, morta en estranyes circumstàncies. Aparentment un suïcidi el maig de 1962. A més, va ser durant el seu mandat quan es varen donar les primeres accions directes dels nord-americans al Vietnam.

A nivell personal, en Kennedy no va viure moments gaire feliços a la Casa Blanca: el 1963 va néixer el seu tercer fill però va morir dos dies després. Amb el seu pare, tot i que l’ajudava enèrgicament a dirigir la presidència, van tenir una forta discussió política que li va provocar a en Joseph un infart cerebral que el va deixar amb la part esquerre del seu cos paralitzat, de fet no va poder parlar mai més.

La seva mort:

El 5 de juny de 1963, durant una trobada a la localitat texana d’El Paso, en Kennedy, el vicepresident Lyndon B. Johnson i el governador de Texas, el demòcrata John Connally, van organitzar una visita presidencial de dos dies a l’Estat de Texas per obtenir fons per la campanya electoral de 1964. El 21 de novembre de 1963, en Kennedy va aterrar a Texas en una vista que el va portar a San Antonio, Houston i Forth Worth. L’endemà, el 22 de novembre de 1963, en Kennedy va morir assassinat a trets. En Kennedy, juntament amb la seva esposa i el governador Connally, es van traslladar en limusina descapotable des de l’aeroport de Love Field fins a Dallas Market Center, un centre comercial de grans dimensions on l’esperaven prop de 2.600 persones. Però la limusina no va arribar al seu destí, ja que a dos quarts d’una del migdia, a la plaça Dealy, en Kennedy va rebre l’impacte de dues bales que van acabar amb la seva vida. El primer tret, disparat des d’una finestra del sisè pis del Dipòsit de Llibres de Texas, va impactar a l’esquena del President i la bala li va sortir per la gola. El segon, que el va matar, li va travessar el cap. El seu assassinat ha sigut objecte de molts debats, ja que mai s’ha aclarit ni les causes, ni qui ho va fer, ni perquè ho va fer.  A més, el secretisme de la investigació va provocar desenes de teories com la de l’anomenada bala màgica, que hauria tocat a en Kennedy i ferit a en Connolly en traçar una trajectòria impossible. Els investigadors van culpar de seguida a en Lee Harvey Oswald, unantic franctirador de la Marina amb fortes connexions amb la Unió Soviètica (va ser detingut després d’assassinar un policia). La versió oficial i la versió de la comissió Warren (entre els membres de la comissió hi havia el futur president Gerald Ford) va culpar de l’assassinat només a l’Oswald, que va morir uns dies després de l’assassinat quan era traslladat a una presó a mans d’un admirador d’en Kennedy, en Jack Ruby, que molts creuen que va ser contractat per la màfia. En Ruby sempre va negar estar vinculat a la màfia i fins i tot va passar les proves del polígraf. L’Oswald sempre va negar haver assassinat al President i, inclús, va dir amb calma que al cap de pocs dies tothom s’oblidaria d’en Kennedy i que hi hauria un altre President.

Les hores després de la seva mort:

Quan en Kennedy va rebre els trets mortals, se’l va dur encara en vida a un hospital de Dallas, però el metge que el va atendre va veure que no podia fer res perquè clínicament era mort ja que li faltava la meitat del cervell a causa del segon tret que va rebre al cap. Finalment, en Kennedy va morir al cap d’uns minuts a l’hospital mentre la seva esposa Jacqueline Kennedy s’esperava sola en una habitació tètrica coberta de sang del seu marit. Quan es va notificar la mort del President, els agents del govern nord-americà es volien emportar el seu cadàver de seguida i no volien deixar que la policia de Dallas autoritzés una autòpsia. Dins l’hospital es varen viure moments molt tensos entre la policia i els agents de Washington, però finalment aquests es varen emportar el cos del President al Air Force One per anar directe cap a Washington.  Mentrestant, el vicepresident Lyndon B. Johnson, que també es trobava a Dallas (ell era de Texas i segons algunes informacions estava sent investigat per presumpte corrupció i es donava per acabada la seva carrera política després de les eleccions que s’havien de celebrar el novembre de 1964) volia jurar al càrrec de president dels Estats Units tal i com li tocava segons la Constitució i va fer totes les gestions possibles per què el nombressin President aquell mateix dia. En Johnson, que volia l’aprovació de la família Kennedy, tot i que no la necessitava ja que la Constitució nord-americana deixava clar que en cas de mort del President el vicepresident passa a ser el President, va trucar al germà d’en John, en Robert Kennedy, que era en aquells moments Secretari d’Hisenda, perquè acceptés la seva presidència. Però en Robert, que sempre va desconfiar d’en Johnson, tenien molt mala relació, no en va voler saber res i li va penjar el telèfon enfadat perquè no entenia aquella falta de tacte. Més tard, en Robert va dir que quan en Hoover el va trucar per notificar-li la mort del seu germà, aquest li va dir mig rient. Davant d’aquella frustració, en Johnson va amagar la veritat, i va dir a tothom que tenia el consentiment d’en Robert per ser nombrat President aquell mateix dia.

Mentres Johnson feia tots aquells preparatius, en el Air Force One, amb el cos del president Kennedy a dins, es tenien ordres d’esperar al vicepresident Johnson, tot i que la majoria de la tripulació volia marxar perquè desconfiaven d’ell i era malvist per la majoria. Quan el vicepresident va arribar a l’avió, amb ell i anava una jutgessa i amiga de Johnson de Dallas, Sarah T. Hughes,  per tal de que jurés oficialment el càrrec de president. Però Johnson, que no podia tenir més falta de tacte, no va voler jurar el carrec de president sense  l’esposa de John Kennedy, Jacqueline Kennedy,  ja que volia que les càmares filmessin el jurament amb Jackie per demostar que tenia el consentiment del clan Kennedy. Jacqueline va acceptar l’oferiment de Johnson a disgust. Encara portava el vestit rosa de Channel tacat de sang del seu marit.  Després de jurar el càrrec damunt la Bíblia,  l’avió va poder enlairar-se cap a Washington, però a dins de l’avió hi havia mal ambient, perquè tothom considerava que el nou president havia sigut indecent.

A les 5:03 de la tarda, el Air Force One va arribar a Washington. Al cap d’una hora, a Dallas, el pressumpte assassí de Kennedy, Oswald, va dir davant de la polícia que era innocent i que només era un cap de turc. Tot i això, va confessar que va estar a l’edifici des d’on es va disparar el president, perquè hi treballava. Després va cometre l’error de confessar que va viure durant un temps a la Unió Soviètica. Aquella nit, la FBI el va acusar formalment d’assassinar a Kennedy i de ser membre del moviment comunista de Cuba, però Oswald va tornar a reiterar que era innocent i va demanar tenir assistència legal.

L’endemà de l’assassinat, el 23 de novembre de 1963, va apareixer pels mitjans de comunicació la dona de Oswald amb el seu fill per explicar que el seu marit tenia una arma igual que amb la que es va disparar el president i estava convençuda de que ell era l’assassí. Després la FBI va explicar que el rifle amb el qual es va disparar el president era el d’Oswald. Es va descobrir també aquell dia que la FBI va detenir a Oswald dues setmanes abans de l’assassinat per interrogar-lo sobre els seus moviments comunistes. Mentrestant, des de la presó de Dallas,  Oswald es va queixar de que estava constanment davant de les càmares de la televisió i va demanar que el deixessin canviar de roba.  Aquell vespre, la policia de Dallas va anunciar que havia decidit traslladar a Oswald a una altre presó l’endemà tot i que la policia no estava segura de que Oswald hagués actuat sol.

A les 11:10 del matí del 24 de setembre de 1963, els policies de Dallas varen treure a Oswald de la comissaria per portar-lo a la presó municipal de l’Estat. A fora de la comissaria l’esperaven molts periodistes per gravar el moment del trasllat. Quan Oswald va sortir de la porta de la comissaria amb els policies, Jack Ruby, una persona que es feia passar per periodista,  li va disparar un tret i Oswald que va caure a terra mal ferit. De seguida es va cridar una ambulància  i es va ser traslladar a Oswald cap a un hospital, on va morir. Jack Ruby va estar tota l’estona vigilant a Oswald des de que va ser detingut el mateix dia.

L’enterrament:

Jacqueline Kennedy va cuidar de tots els detalls perquè tothom sabés que aquella era una tragèdia planetària: la col·locació de les autoritats, els gestos de John John i de Caroline, el vel que cobria el seu rostre. Pel seu desig, el fèretre del seu marit va ser transportat en el mateix carruatge que havia dut el fèretre del president Abraham Lincoln. Kennedy va ser enterrat al cementiri d’Arlington, Washington. En canvi, l’Oswald va ser enterrat en una cerimònia íntima on només hi van assistir uns quants familiars i uns quants periodistes que van portar el fèretre d’Oswald.

Pels nord-americans John Fitzgerald Kennedy és el tercer president dels Estats Units més ben valorat, només per darrere dels presidents George Washington i Abraham Lincoln. El seu mite és tant gran que actualment és una de les figures més recordades de la història dels Estats Units.

Qui va assassinar el president?:

Un 55% de la població nord-americana creu que el govern nord-americà amaga informació sobre l’assassinat del president,  un 89% dels nord-americans creuen que mai sabrem la veritat, el 71% dels nord-americans creu que Oswald no va actuar sol.

Sembla clar que Oswald va cometre al menys un dispar aquell 22 de novembre de 1963. No tenim cap prova de que Oswald hagués treballat per la CIA, però s’ha de tenir en compte que unes setmanes abans havia intentat ingressar al DRE, un grup de cubans que volien lluitar contra el règim de Fidel Castro i que estava en contacte amb la CIA. Oswald va viure a la Unió Soviètica des de 1959 fins el 1962, i va ser vigilat pel KGB. Quan va tornar els Estats Units ho va fer amb la seva esposa que era russa. L’arma que va utlitzar, la va comprar per correu amb un nom fals, era capaç de cometre tres trets amb 5,5 segons, per tant era possible que ho hagués pogut fer, però s’havia de tenir una habilitat i una sang fred impressionant per cometre tres dispars amb aquella presició i distància amb menys de 5,5 segons. També s’ha de tenir en compte que Oswald, un expert amb el control de les armes, havia servit a la Marina, ja havia intentat assassinar abans quan a l’abril de 1963 va provar d’assassinar un general nord-americà, i quatre hores després d’assassinar pressumptament el president va assassinar a un policia quan el volia interrogar disparant-li quatre trets, un d’aquests va ser en el cap mentres el policia estava a terra abatut. El cap d’unes hores, Oswald va ser detingut en un teatre de Dallas on va posar resistència i va estar apunt de tornar a disparar a un altra policia. Quan la mare d’Oswald va saber que el seu fill estava empresonat va anar a la policia per dir que si el seu fill havia comès aquell crim era perquè el govern li havia ordenat. Tot i això, Oswald tenia molt mala relació amb la seva mare. Quan el va anar a visitar a la presó juntament amb la seva esposa, Oswald no volia parlar amb la seva mare perquè l’odiava. Els policies que van interrogar a Oswald es van estenyar que estigués tant calmat i tranquil, i els va semblar que sabia el què havia de dir i fer en tot moment, com si algú li hagués ensenyat.

L’autòpsia que li van fer a Washington no es va fer amb gaire rigor, i els metges de Dallas que van tractar amb el president minuts després dels assassinat i els metges de Washington que el van tractar l’endemà no coincideixen. Els metges de Dallas van dir que el tret que va rebre el cap li havien fet des de l’esquena, i que per tant es impossible que fos Oswald qui efectués aquell fatídic tret perquè ell va disparar des de l’edifici que estava davant del president. Aquesta teoria afirmaria que hi havia un segon tirador, però també s’ha de dir que els metges de Dallas no van investigar gaire perquè quan Kennedy estava a l’hospital  de Dallas  encara es trobava en vida i tenien alguna esperança de poder-li salvar la vida. Els metges de Washington encanvi van afirmar que el tret que va rebre el cap va ser disparat des de davant, i per tant trencar amb la teoria d’un segon disparador, però també s’ha de dir que aquests metges quan inspeccionaven el cos tenien tota l’estona a uns quants generals que els vigilaven. També s’ha de dir que tots els investigadors i experts militars que van investigar el cas afirmen que els trets es van fer des de davant, però més tard altres investigadors i experts asseguren que el tret que li va tocar al cap es va fer des de darrera.

La Comissió Warren va concloure que l’Oswald va actuar sol en l’assassinat, però se sap que la Comissió va cometre molts errors alhora d’investigar el cas, cosa que va fer créixer la teoria de la conspiració. El 1979, el Comitè Selecte de la Cambra sobre Assassinats va creure que podia existir un conspiració. A més, la CIA va destruir algunes cartes d’Oswald. Els principals conspiradors creuen que eb Kennedy va ser assassinat perquè no volia la guerra del Vietnam, tot el contrari que el seu vicepresident, que va acabar sent el President. Un cop assassinat el president Kennedy i amb en Lyndon B. Johnson com a President, la guerra del Vietnam es va intensificar, fet que donaria molts milions de dòlars a la indústria militar.

Un 27% dels nord-americans creuen que qui estar darrera de la mort del president es la màfia, per la política del president, sobretot del seu germà i Fiscal del Estat Robert Kennedy contra ells. La teoria diu que la màfia van contractar primer a Oswald perquè matés el president i després van contractar a Jack Ruby perquè el fes callar. Un cop va ser detingut Ruby va negar haver estat en contacte amb ells, i fins i tot va passar les proves del poligraf quan li van preguntar sobre la seva relació amb la màfia. Ruby va explicar que es pensava que si matava a Oswald no li dirien res.

Onze mesos abans del assassinat, en Fidel Castro va amenaçar al president Kennedy de que podia rebre un atac que acabés amb la seva vida.

DSCF2085

Curiositats:

En Kennedy era addicte al perill perquè es pensava que moriria aviat pel seu estat de salut i arriscava sense temor la seva vida. Aquesta addicció li va salvar la vida a ell i els seus companys durant la Segona Guerra Mundial quan una embarcació japonesa va partir per la meitat la seva embarcació i en Kennedy va saltar l’aigua i va ajudar als seus companys a nadar durant 4 hores fins en una illa deserta.Gràcies a la seva heroica actuació en Kennedy va ser condecorat i va ser reconegut als Estats Units, i es podria dir que va ser el seu primer pas cap a la presidència dels Estats Units.

En Kennedy va tenir que prendre esteroides per guanyar pes ja que era molt prim.

Tot i ser el President més jove de la història dels Estats Units i tenir un aspecte saludable, en Kennedy tenia una salut molt dèbil, i segurament va ser dels presidents més malalts de tots.

En el seu diari, en Kennedy va escriure que no hi havien evidència completa de que el cos que s’havia trobat a Berlín en acabar la Segona Guerra Mundial fos el de l’Adolf Hitler.

En Kennedy es va comprar 1.200 cigarros havans poques hores abans de firmar l’embargament contra Cuba.

Quan va ser President va utilitzar hisenda per atacar als seus enemics polítics.

En Kennedy va comprar un gos de la Unió Soviètica pel seu fill John Kennedy Jr.

Es diu que el moment més feliç entre la Jacqueline i en John va ser quan varen ocupar la Casa Blanca. Sobretot després de la mort de la Marlyn Monroe el 1962.

Jacqueline Kennedy no va suportar mai que tiressin fotos als seus fills perquè no volia que els utilitzessin per la política, però quan Jacqueline estava de viatge, Kennedy demanava els seus serveis secrets que portessin als seus fills per tirar’ls-hi fotos.

En Kennedy admirava el compositor Pau Casals per l’actitud del violoncel·lista català davant les restriccions a la llibertat. Quan va ser escollit president, el 8 de novembre de 1960, el compositor català Casals li va escriure la primera carta per felicitar-lo. Els dos es varen continuar enviant cartes i van concloure amb una invitació a la Casa Blanca. La vetllada va ser retransmesa en directe per la ràdio i enregistrada en disc, i va suposar una fita personal per a Pau Casals i tot un èxit mediàtic. El cap de 50 anys d’aquella trobada, en el Kennedy Center de Washington es va retre homenatge al músic català. Em Kennedy li va concedir la Medalla Presidencial de la Llibertat però no li va poder entregar personalment en ser assassinat.

En un viatje oficial a  París de la parella, el president Charles de Gaulle va quedar enlluernat per la Jacqueline, però en canvi considerava a en John com un aprenent de perruquer.

Encara avui en dia no estar clar si Jacqueline duia a Dallas el 22 de novembre de 1963 un car Channel autèntic o una còpia per evitar les crítiques que duia de malbaratament.

Dies després de l’assassinat, el fundador d’aquest bloc, el vigatà Josep Romeu Bisbé, va enviar una carta a la delegació nord-americana expressant el seu condol i admiració cap al desaparegut president nord-americà.No comments yet. Be the first.

Leave a Reply