Danzig

Danzig, l’actual ciutat polonesa de Gdnask, era un antic port hanseàtic de la costa bàltica de Prússia oriental que havia estat vinculat per interessos econòmics a Polònia durant els segles XVI, XVII i XVIII, i s’havia incorporat a Prússia el 1772.. Després de la derrota d’Alemanya en la primera guerra mundial, els Aliats a través del Tractat de Versalles, varen obligar als alemanys a renunciar de la ciutat amb el seu port i varen definir-la com una ciutat lliure, amb un estatut polític particular, però unida al recent creat Estat polonès per convenis postals, duaners i marítims. El port de Danzig va ser l’única sortida de Polònia al mar abans de la construcció de Gdynia. A la ciutat, on la majoria de la població era alemanya, se li va afegir una petita zona interior i el 1920 es va constituir l’Estat Lliure de Danzig dirigit per una missió de la Societat de Nacions amb tres membres i un comissionat permanent. La situació es va mantenir bastant bé fins l’ascens del nazisme al poder d’Alemanya.

El maig de 1933 el Partit Nacional de Danzig va obtenir la majoria en el Senat local. Posteriorment, Danzig va experimentar una transformació semblant a la de l’Alemanya nazi, encara que a la ciutat lliure no va ser viable imposar el mateix grau de terror polític i de règim monopartidista del Reich. Tot i l’aliança entre Alemanya i Polònia, els nazis no podien suportar que prop de 300.000 danziquesos estiguessin sota el domini polonès. A partir de 1936, la influència alemanya es va fer més forta. El 1938 el govern de Danzig va aplicar les Lleis de Nuremberg i el novembre d’aquell any la ciutat lliure va quedar pràcticament sota el control del partit nazi. Les relacions entre la minoria polonesa i la majoria alemanya es varen anar tensant i varen començar els enfrontaments. La població alemanya de Danzig va fer campanya pel retorn al Reich alemany i la llei de reunificació va ser la primera que es va promulgar quan va començar la segona guerra mundial l’1 de setembre de 1939.

Només començar la guerra, els alemanys varen ocupar la ciutat i la varen tornar a reintegrar al Reich. El 1945, davant l’avanç soviètic a Alemanya, un gran número de refugiats es va dirigir a Danzig. La ciutat va ser ocupada pels soviètics a finals de març de 1945 després de terribles patiments per part de la població civil.

Un any més tard d’acabar la guerra, l’antiga ciutat lliure va recobrar el seu primitiu nom de Gdansk, tornant a unir-se amb Polònia.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply