Scapa Flow

Scapa Flow va ser una base naval britànica de 27 quilòmetres de llarg i 12 d’amplada en aigües poc profundes. La base es trobava a les illes Orcades, al nord d’Escòcia, ubicada en una posició estratègica pel control del mar del Nord i de l’Atlàntic. La base va jugar un paper molt important durant la Primera Guerra Mundial. Els submarins alemanys no varen ser capaços d’entrar a la base i va ser allà on el novembre de 1918 els britànics varen conduir la flota alemanya capturada,  i on després de la firma del Tractat de Versalles els oficials i mariners alemanys varen enfonsar les seves pròpies naus per no entregar-les als guanyadors.

El setembre de 1939, l’almirall Karl Döenitz va decidir atacar la base naval britànica després de que els avions de reconeixement alemanys detectessin un possible vaixell entrant per un punt denominat Kirk Sound. La missió de l’atac alemany es va confiar al capità Günther Prien. La nit del 13 al 14 d’octubre de 1939, amb l’ajuda d’una aurora boreal, el submarí U-47 amb el capità Prien, va entrar sense que ningú els veies a la base naval britànica sense que la tripulació del U-47 sabés l’objectiu de la missió. L’objectiu dels alemanys era un dels vaixells de guerra més prestigiosos de l’armada britànica, el Royal Oak, un cuirassat de 187 metres, que en el 1916 havia participat en la Batalla de Jutlàndia.  A les 0:49 h. el U-47 va llançar quatre torpedes sense èxit. Però, tot i no tocar el vaixell britànic en cap dels llançaments, va rebre una forta batzegada que a bord es va interpretar com una explosió interna. Amb el desconcert dels britànics, el capità Prien va ordenar carregar els torpedes i varen enfonsar el Royal Oak amb els 883 membres de la tripulació amb només quinze minuts. Un cop complert l’objectiu, el U-47 va marxar ràpidament de Scapa Flow per no ser interceptat pels britànics i no va ser vist. Per la flota britànica es va recordar aquell dia com el dissabte negre. Va ser un cop molt dur per la moral dels britànics. Una comissió d’investigació va determinar en un primer moment que era impossible que una unitat alemanya hagués entrat per l’estret. Però després del anunci de la ràdio alemanya de l’enfonsament del Royal Oak es varen convèncer de que havia entrat un submarí per Scapa Flow. A Alemanya, l’acció es va veure com un gran triomf i es va confirmar l’eficàcia de les noves unitats de submarins. El capità Prien i la seva tripulació se’ls va elevar a la categoria d’herois nacionals. Però Günther Prien va morir el 8 de març de 1941 quan els britànics, amb el destructor Wolverine, varen enfonsar el submarí U-47.

La base naval de Scapa Flow va continuar sent una important base britànica fins l’any 1956.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply