El territori de Memel

El territori de Memel és un port en el bàltic amb una població majoritàriament alemanya que Alemanya va perdre en el Tractat de Versalles de 1919 i França es va fer càrrec de la seva administració fins que els lituans varen envair aquell territori el gener de 1923 i varen obligar a retirar-se a les forces d’ocupació franceses. L’any següent, tot i un acord internacional que concedia a Memel cert grau d’independència, es va convertir en un enclavament alemany sota tutela lituana amb un estatut d’autonomia. Durant el Tercer Reich els nazis varen reivindicar el retorn d’aquell territori a la seva mare pàtria, a Prússia Oriental, per la posició estratègica del port, però per la majoria dels alemanys la devolució d’aquell territori tenia poc o gens interès. Finalment es va complir el desig del govern alemany el març de 1939 davant la pressió i l’amenaça de l‘Adolf Hitler al govern lituà. Després de la derrota alemanya en la Segona Guerra Mundial el territori va ser annexionat per la Unió Soviètica fins la seva desintegració el 1991, retornant llavors a Lituània.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply