Lauri Allan Törni

En Lauri Allan Törni va néixer a Viipuri, Finlàndia, el 28 de maig de 1919. Era fill d’un capità de vaixell. Després d’un breu servei a la Guàrdia Blanca, es va allistar a l’exèrcit finlandès el 1938 en el 4º Batalló de caçadors estacionat a Kiviniemi. Aquest batalló posteriorment seria conegut pels soviètics com Losevo. El 1939 va participar en algunes batalles de la guerra contra la Unió Soviètica i el seu batalló va lluitar a l’avantguarda de l’exèrcit finlandès. Les gestes d’en Lauri contra l’exèrcit soviètic en les batalles del llac Ladoka i l’aniquilació de les forces soviètiques rodejades a Lemerttin no varen passar desapercebudes fent-li guanyar successius ascensos fins arribar a tinent segon, i entre altres condecoracions, va obtenir la Creu de la Llibertat de Mannerheim, la condecoració més alta de l’exèrcit finlandès. El 1940 va assistir a l’acadèmia d’oficials de reserva. El 1941 va ser enviat a Alemanya i després a Viena, on va rebre un curs d’entrenament a les Waffen SS. En reconeixement als seus mèrits se li va concedir el rang d’Untersturmführer. Poc després, va tornar a Finlàndia. El 1943 va fundar el Destacament Törni, una espècia d’unitat comando que operava darrera de les línies enemigues, causant greus problemes a l’exèrcit soviètic. Com a anècdota, un dels seus homes, en Mauno Koivisto, va arribar a ser president de Finlàndia. Els soviètics el veien tant perillós que varen arribar a oferir un botí equivalent a 650.000 dòlars pel seu cap. Pels seus mèrits se li va atorgar la Creu de Ferro i el juliol de 1944 va rebre la creu Mannerheim. L’armistici amb la Unió Soviètica que obligava a Finlàndia a expulsar els alemanys de Lapònia, va suposar un forta decepció per en Törni. El 1945, el govern el va retirar de l’Exèrcit. No estant d’acord amb el canvi de política del seu país, aquell mateix any es va unir a un moviment de resistència pro-alemany i va rebre entrenament per sabotatge a Alemanya per organitzar una xarxa en cas de que Finlàndia fos ocupada per l’exèrcit soviètic. Durant els últims dies de la guerra va unir-se a les forces de resistència a l’ocupació soviètica, però el juny de 1945 va ser capturat pels britànics després de rendir-se amb els seus homes als nord-americans, i immediatament el varen tancar en el camp de presoners de Lübeck, però va aconseguir escapar-se i tornar a Finlàndia.

En el seu retorn al seu país va ser arrestat per la policia i va ser condemnat a sis anys de presó per haver-se unit a l’exèrcit alemany durant l’armistici. Tot i la condemna, el 1948 el president Paasikivi va commutar la condemna i va ser alliberat. El 1949, ell i un company veterà, en Holger Pitkänen, varen creuar il·legalment la frontera a Suècia, d’on varen agafar un tren cap a Estocolm, on la baronessa Von Essen els va oferir recer. En Pitkänen va ser arrestat i repatriat. Durant la seva estada a Suècia va conèixer a la Maria Kops, amb qui es casaria uns mesos més tard. Amb una identitat falsa i acompanyat per la seva esposa, en Lauri va viatjar a Caracas a bord del SS Bolívia, on es va trobar amb un seu comandant durant la guerra d’hivern, en Matti Aarnio, que es va exiliar després de la guerra.

El 1950 va treballar en una embarcació sueca, el MS Skagen, transportant un carregament als Estats Units. Quan estava en el Golf de Mèxic, davant a Mobile, Alabama, en Törni va desertar de la seva tripulació, va saltar de l’embarcació i va nedar fins a la costa. Llavors, va viatjar fins a Nova York, on va ser ajudat per la comunitat finlandesa de la ciutat, a Finntown, Brooklym, on es va guanyar la vida com a netejador i fuster. El 1953 se li va concedir el permís de residència gràcies a una llei del Congrés orquestrada per en Wild Bill Donovan, l’antic cap del OSS.

Als 35 anys va canviar el seu nom pel de Larry Alan Thorne, començant d’aquesta manera una nova vida. El 28 de gener de 1954 va començar una carrera militar dins l‘exèrcit nord-americà com a soldat ras. Va conèixer a un grup d’oficials finlandesos que varen ser coneguts com Els Homes de Marttinen. Tots eren immigrants i varen ser inclosos a l’Exèrcit sota la llei Lodge. Diversos d’ells varen ser incorporats a les forces especials dels Estats Units i en Lauri es va convertir en un dels primers Boines Verdes de la història. Amb el seu suport, el soldat Thorne va ser adscrit a aquestes unitats. Un cop en servei va ensenyar a esquiar, a sobreviure en situacions extremes, muntanyisme i tàctiques de guerrilla, fet que li va valdre un ascens a suboficial. Al mateix temps va assistir a l’escola de les Forces Aerotransportades i va escalar posicions ràpidament, arribant a ser comissionat en reserva com a segon tinent el 1957. El 1960 va ser ascendit a capità. Des del 1958 al 1962 va estar dins del 10º Grup de les Forces Especials destacades a la República Federal d’Alemanya. El novembre de 1963, en Thorne es va unir com a capità a la unitat de Forces Especials A-734 a Vietnam i va lluitar en el Delta del Mekong, on va ser condecorat en dues ocasions amb els dos cors púrpura, una estrella de bronze i una legió de mèrit. El 1965 va ser transferit a la unitat en formació MACVSOG, Military Assistance Command, Vietnam – Sutdies and Observations Group, a Vietnam, oficialment com a assessor militar.

El 18 d’octubre de 1965 va realitzar una missió clandestina en la que el seu helicòpter a la província de Quàng Nam, quan de sobte l’aparell va ser destruït per les forces del Vietcong. Les restes de l’helicòpter varen impactar en una zona muntanyosa de Vietnam, a 40 quilòmetres de Da Nang. Quan va arribar un equip de rescat a la zona, varen ser incapaços de localitzar el lloc de l’accident i tots els viatgers varen ser donats per desapareguts. Poc després de la seva desaparició, en Thorne va ser promogut al rang de comandant. Finalment, les restes d’en Larry Thorne varen ser trobades l’any 1999 i varen ser formalment identificades el 2003. El 26 de juny de 2003 va ser sepultat amb honors militars en el Cementiri Nacional d’Arlington, secció 60, làpida número 8.136.

Actualment, en Lauri Törni es considerat com el soldat finlandès més valent de la història i les famílies dels seus antics companys del Destacament Törni varen formar una societat en la seva memòria, així com diversos museus finlandesos tenen seccions dedicades exclusivament a ell. El seu nom també es homenatjat en les forces especials nord-americanes i té un memorial de caiguts de la guerra del Vietnam al seu nom. La banda de metal Sabaton també va dedicar una cançó a la seva persona: Soldier of Threee Armies del àlbum Heroes del 2014.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply