La Santa Vehme

Segons una tradició obscura, des de l’Edat Mitjana fins la Reforma, un tribunal secret s’encarregava d’ordenar sentències de mort en nom de l’emperador. Per la nit, un membre de la Santa Vehme clavava cartells amb l’ordre de que l’acusat es presentés davant el tribunal, on l’esperava el poble d’amagat. Si resultava innocent, podia marxar lliurement; si era culpable, el penjaven allà mateix. La negativa a presentar-se s’entenia com una confessió de culpabilitat i la sentència era la mort.

Cèlebre gràcies a un episodi de Els proscrits de l’Ernst von Salomon, entre 1919 i 1923 els paramilitars de la Reichswehr varen perpetrar massacres de la Santa Vehme contra els traïdors de les seves files que havien indicat els amagatalls de les seves armes a les autoritats. Durant la Segona Guerra Mundial, en els camps de presoners de guerra, justiciers plens de gelosia varen invocar a Santa Vehme per matar a companys sospitosos que, segons ells, col·laboraven amb els Aliats. Bàsicament eren linxaments.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply