El USS Saratoga

El USS Saratoga va ser la cinquena embarcació nord-americana que va rebre el nom en honor a una batalla de la Guerra d’Independència dels Estats Units. Juntament amb el USS Lexington, varen ser en aquells moments els portaavions més grans existents en el món. La seva tripulació l’anomenava Sara. L’embarcació va ser construïda el 25 de juliol de 1920 a la drassana de New York Shipbuilding Co- Camden de Nova Jersey com a creuer de batalla. El 7 d’abril de 1925 va ser botat i assignat el 16 de novembre de 1927.

La seva proa amb forma de clíper estava sent adoptada en moltes armades del món, el que millorava el seu avanç. El timó únic va ser deficient per maniobrar la gran massa en moviment i es va requerir d’amplis radis de viratge i molt de temps per canvis radicals de direcció, fet que va produir una pesada maniobrabilitat en moments crítics. Juntament amb la seva gran eslora, el USS Saratoga, com el seu bessó USS Lexington, va presentar l’inconvenient de que la seva particularment alta i àmplia rectangular illa-xemeneia de 46,7 metres, varen tenia l’efecte de vela durat les marejades amb vents laterals forts, obligant a corregir constantment la deriva de la nau. El problema també es presentava si s’havia de llançar avions amb vent a la proa. L’hangar de la nau era tancat però rebia ventilació des de les obertures dels alvèols dels bots, però no va resultar suficient per allotjar els 90 avions requerits i es va tenir que col·locar part d’ells a la coberta de vol. El seu armament va ser modificat en diverses ocasions. Es varen disposar de vuit peces de 203 mil·límetres en torres dobles per acció contra unitats de superfície, però el 1942 varen ser substituïdes per 4 torres antiaèries Mk de 127 mil·límetres.

El USS Saratoga tenia un desplaçament de 33.000 tones, una eslora de 266,4 metres, una manga de 31,8 metres, un calat d’11 metres. Anava propulsat per 12 calderes de vapor, 4 turbines i 4 hèlix. Tenia una potència de 180.000 Cavalls i una velocitat de 33 nusos transportant a 2.500 mariners i oficials, i 73 avions. D’armament duia 8 canons de 203 mil·límetres, 20 canons de 127 mil·límetres, 16 canons de 20 mil·límetres i 25 canons de 40 mil·límetres.

L’embarcació va ser enfonsada el 25 de juliol de 1946 quan feia de blanc en les proves atòmiques de l’Operació Crossroads a l’atol de Bikini.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply