La creu gamada

La creu gamada, Hakenkreuz, va ser un símbol que els nazis varen utilitzar com el seu emblema. Aquest signe apareix en innombrables països de totes les part del món, excepte a Austràlia, i inclús també l’utilitzaven certes tribus índies de Nord-Amèrica. El seu sentit és molt discutit, i és diferent en els diferents països que l’han adoptat. Originalment, a la prehistòria svastika és una paraula sànscrita que significa bon auguri. Amb els segles, l’esvàstica va passar a representar la roda del cicle de la vida. Durant molt de temps va ser símbol dels cavallers teutons representat en el martell de Thor o el símbol rúnic de l’angel llop. En el budisme porta mala sort si no es col·loca de forma horitzontal. A principis del segle XIX va ser utilitzada per clubs esportius per expressar el seu vincle amb les costums i tradicions del poble alemany. La Força Aèria de Finlàndia tenia la creu gamada com escut en els seus avions des del 1918 fins al 1946, quan va ser canviat per un cercle blau.

A Alemanya va començar a tenir gran importància política pel cos de voluntaris de l’Ehrhardt i de Jörg Lanz von Libenfels de la Societat Thule. Membres de les Freikorps el portaven per distingit el seu caràcter nacionalista i antisemita. A mitjans de 1920, Adolf Hitler, que segurament coneixia l’esvàstica dels quaderns Ostara, tot i que es diu que la primera vegada que la va veure va ser en una església quan era molt petit, va agafar personalment aquest símbol i el va encerclar en un cercle blanc sobre un fons vermell per convertir-se en l’emblema del DAP i després del NSDAP. Hitler el va adoptar com a símbol germànic pel seu moviment i el 1935 va ser el símbol del Tercer Reich. Després de la Segona Guerra Mundial, la legislació alemanya va prohibir i sancionar l’ús en públic de la creu gamada. Avui en dia es considera l’esvàstica un símbol antisemita i neofeixista. 

Curiositats:

El 1938, un guardaboscs afí al nazisme, va ordenar a dos escolars que plantessin diverses dotzenes de làrixs a l’actual Kutzerower Wald, a Zernikow, al nord de Berlín, seguint un determinat patró a canvi de nou penics per arbre. Des del terra no es podia veure res, però si es sobrevolava la regió de Zernikow es distingia a sota la creu gamada. Mentre les coníferes conservaven el seu color verd, els làrixs es tenyien de color marró, formant una creu gamada de 60 metres quadrats. Va ser descoberta el 1992 en una fotografia aèria. Des de llavors s’ha intentat eliminar diversos cops sense èxit tallant alguns dels arbres. El color bru tornar a aflorar. S’espera que l’esvàstica desaparegui per ella mateixa, tot i que els làrixs poden quedar dempeus fins que complexin 150 anys.  

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply