La creu gamada

La creu gamada, Hakenkreuz, va ser un símbol que els nazis varen utilitzar com el seu emblema. Aquest signe apareix en innombrables països de totes les part del món, excepte a Austràlia, i inclús també l’utilitzaven certes tribus índies de Nord-Amèrica. El seu sentit és molt discutit, i és diferent en els diferents països que l’han adoptat. Originalment, svastika és una paraula sànscrita que significa bon auguri. Amb els segles, l’esvàstica ha passat a representar la roda del cicle de la vida. Durant molt de temps va ser símbol dels cavallers teutons. La Força Aèria de Finlàndia tenia la creu gamada com escut en els seus avions des del 1918 fins al 1946, quan va ser canviat per un cercle blau.

A Alemanya va començar a tenir gran importància política pel cos de voluntaris de l’Ehrhardt i d’en Jörg Lanz von Libenfels, de la Societat Thule. A mitjans de 1920, l’Adolf Hitler va agafar personalment aquest símbol i el va encerclar en un cercle blanc sobre un fons vermell per convertir-se en l’emblema del DAP i després del NSDAP. En Hitler el va adoptar com a símbol germànic pel seu moviment i el 1935 va ser el símbol del Tercer Reich. Després de la Segona Guerra Mundial, la legislació alemanya va prohibir i sancionar l’ús en públic de la creu gamada.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply