L’Oficina d’Arianització

Des del 1938 fins el 1943, l’Oficina d’Arianització de la Widenmayerstrasse 27 de Munic va ser el centre que va organitzar la persecució dels jueus a la capital bavaresa. L’Oficina estava dirigida per Hans Wener. La institució, que el seu nom oficial Re-aprofitament de Béns Munic S.L., va servir en un principi per excloure als jueus, a través d’expropiacions sistemàtiques i compres forçoses, de la vida econòmica de la ciutat. Des del 12 de novembre de 1938 es va prohibir a tots els jueus del Reich a dur qualsevol negoci de comerç minoritari o de confecció artesanal, així com vendre mercaderies o oferir serveis de qualsevol semblança. Fins a final de 1939 pràcticament totes les 600 empreses propietats de jueus varen passar a mans d’interessats aris. A partir de 1939, l’Oficina d’Arianització va dur a terme la seva última gestió per la definitiva privació de drets i exclusió dels jueus muniquesos. Fins la tardor de 1941, 1.450 vivendes havien de ser evacuades pels seus propietaris. L’edifici de la pròpia oficina era un d’aquests casos, i va ser expropiat el 1939. Aquestes persones desallotjades forçosament anaven a parar primer en les anomenades cases per jueus i més tard els duien a un dels dos centres d’acollida de la ciutat, la Colònia Jueva o la Llar per Jueus. Per ordres de l’Oficina d’Arianització, la Comunitat hebrea va tenir que organitzar per si mateixa el trasllat a aquests dos centres. D’allí, els jueus eren deportats als camps d’extermini de l’Europa Oriental, on la gran majoria varen ser assassinats. El juny de 1943, l’Oficina d’Arianització va cessar les seves funcions. Dels 19.000 jueus que vivien a la ciutat el 1933, quedaven només 500. A finals de la Segona Guerra Mundial la xifra era de 84.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply