El Berghof

El Berghof va ser la casa de l’Adolf Hitler situada a la muntanya d’Obersalzberg, a uns 1.000 metres d’altitud, al nord-est de Berchtesgaden i en el sud-est de Baviera. Després de sortir de la presó de Landsberg el 1924, Hitler es va instal·lar a la seva casa i la va convertir en un palau. Li agradava especialment el saló, amb un finestral panoràmic, i allí va rebre a visitants d’alt rang com el primer ministre Neville Chamberlain i el canceller Kurt von Schuschnigg. Quan en Hitler va pujar al poder, el Berghof es va convertir en un refugi que el dictador alemany utilitzava per relaxar-se i descansar, tot i que també hi celebrava reunions. El Berghof es va convertir en una fortalesa, disposava de túnels i búnquers excavats en la roca. Aviat el Berghof es va veure rodejada de les vivendes de molts alts dignataris com Hermann Göering, Joseph Goebbels, Martin Bormann, Albert Speer…. que les varen construir allí per estar en contacte amb en Hitler i continuar participant en les reunions de govern. A en Hitler li agradava passeja pel voltant de la residència a peu, i els qui varen maquinar l’Operació Foxley varen pensar en matar el dictador durant una de les seves passejades.

Com a regal del seu 50º aniversari, el règim va contractar a prop de 4.000 obrers per construir un luxós chateau al cim de la muntanya anomenat Niu d’Àguila. Benito Mussolini li va regalar una xemeneia de marbre de Carrara; un tapís gobelí cobria la paret de sobre la xemeneia. Els visitants pujaven per una carretera plena de corbes travessant cinc túnels que perforaven la muntanya de granit, i després pujaven uns 120 metres més cap al cim en un ascensor Otis decorat amb vidres venecians, bancs de cuir verd i accessoris de llautó.

El 25 d’abril de 1945, els britànics varen bombardejar el Berghof deixant-lo en ruïnes. La notícia de la mort d’en Hitler l’1 de maig va animar als guàrdies de les SS a cremar els seus efectes personals i després varen cremar la casa mentre els exèrcits Aliats s’apropaven. Tot i els bombardejos, els incendis i el saqueig, els soldats Aliats varen trobar encara moltes coses per la zona. En els subterranis del Berghof encara s’hi va poder trobar roba de taula, tasses de cafè i culleres amb el monograma de A.H. , a més de discos de fonògraf, revistes de 1930 i la tassa d’inodor de bany amb rajoles verdes. Els soldats nord-americans varen robar làmpades, somiers i mapes de situació de diversos camps d’operacions de l’Alt Comandament alemany. Un oficial que va remirar l’armari de l’Eva Braun va quedar impressionat pel número de penjadors que hi havia. Les bombes de la RAF no varen tocar el Niu d’Àguila i els nord-americans varen trobar un menjador amb cortines opaques i 26 cadires, mobiliari i panells de pi i una cuina impol·luta amb una taula de carnisser. Al cap d’uns dies, 3.000 soldats Aliats pujaven cada dia al Niu en qualitat de turistes. 10.000 els diumenges. El 1952 es varen destruir tot el que quedava dempeus amb l’objectiu d’impedir possibles actes de grups neonazis.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply