La Rutènia Blanca

Els jueus de la Rutènia Blanca:

El territori de la Rutènia Blanca era la regió de l’Europa Oriental més densament poblat de jueus. Un cens de l’any 1926 donava la xifra de més de 400.000 jueus a la part soviètica. L’últim cens polonès donava la xifra de més de mig milió de jueus pels districtes de Bialystock, Nowo Grodlek, Polesien i Vilna, que pertanyien a Polònia. Tot i això, aquestes xifres probablement són baixes perquè se sap que molta més gent parlava yiddish. Més de la meitat dels jueus de la Rutènia Blanca vivia abans de la Segona Guerra Mundial a les grans ciutats. En especial a Minsk, ja que el 1939 dels seus 238.000 ciutadans, 100.000 eren jueus. Molts d’aquestes jueus eren pobres i els que tenien un estrat més alt imperava en tots els ordres de la vida; en el territori polonès tenien una forta posició econòmica, i en la part russa tenien gran influència sobre els dirigents del partit.

Quan els soldats alemanys varen envair el territori de la Rutènia Blanca es varen trobar amb dificultats per acabar amb els jueus, ja que la població jueva constituïa en aquest territori una part extraordinàriament gran dels treballadors especialitzats. A més, l’Einsatzgruppe A es va establir a la regió després de l’inici de les grans gelades, fet que va dificultar les execucions en massa. Una altra dificultat que varen tenir va ser que els jueus vivien molt dispersos en tota la regió i donat les grans distàncies, el mal estat de les carreteres, la falta d’automòbils i de gasolina, i l’escassetat de forces de la Policia i del SD. Tot i això, es varen executar a 41.000 jueus d’aquesta manera. Segons un informe alemany, la Wehrmacht fins desembre de 1941 havia executat a 19.000 franctiradors  delinqüents, la majoria jueus. Tot i aquestes dificultats, el Comandant alemany de Rutènia Blanca se l’hi va donar l’ordre de liquidar la qüestió jueva de forma ràpida. Els que no varen poder ser eliminats varen ser tancats en guetos, que en gran mesura varen ser camps de treball sota la direcció de la Wehrmacht, de l’administració civil i dels funcionaris alemanys. Per culpa de la falta d’aliments i d’higiene, en els guetos es varen escampar diferents malalties contagioses.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply