La Casa Parda

La Casa Parda, la Braunes Haus, va ser l’edifici de la seu central del partit nazi a Munic. L’immoble va ser adquirit pel Partit el 26 de maig de 1930 després de que l’anterior seu central situada en la Schellingstrasse 20 s’hagués quedat petita. L’edifici era com un petit palau construït el segle anterior en estil classicista que havia sigut d’un industrial britànic, però quan aquest va morir la viuda el va vendre al Partit per 805.000 marcs que varen ser pagats per l’empresari alemany Fritz Thyssen. Els nazis varen remodelar l’edifici perquè pogués ser utilitzat com a quarter general, i va ser inaugurat el 1931 convertint-se en la seu de la Cancelleria del Partit i de la seva direcció nacional. De seguida es va crear un gran fitxer amb les dades de tots els membres del NSDAP que va passar de 129.000 enregistrats el 1930 a 849.00 tres anys després, i el 1945 tenia uns 8 milions de militants.

Les parets de l’edifici estaven adornades amb alguns quadres de Frederic el Gran i una escena heroica de la primera batalla del Regiment Linz a Flandes el 1914. A més, hi havia un monumental bust d’en Benito Mussolini al costat de l’enorme mobiliari. Tot i ser un edifici dissenyat perquè l’Adolf Hitler hi treballés, la realitat és que poques vegades se’l va veure en el seu despatx. La majoria de les vegades rebia trucades telefòniques i es disculpava dient que tenia que ocupar-se d’algun assumpte i marxava. En canvi, l’Ernst Hanfstaengl, que també hi tenia un despatx a l’edifici, si que hi anava a treballar.

Un dels actes més importants que s’hi va celebrar va ser la Conferència de Munic del 29 al 30 de setembre de 1938 on es va acordar cedir a Alemanya les zones de parla alemanya de Txecoslovàquia. El 1945 va ser destruïda pels bombardejos Aliats i el 1947 es varen esfondrar les restes de l’edifici. El solar va estar buit fins el 2005, data en la que es va decidir construir-hi un centre documental sobre el nazisme.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply