El canó M1931 B-4

Anomenat com 203 mil·límetres Howitzer M1931 B-4, va ser un canó soviètic d’alt calibre utilitzat durant la Segona Guerra Mundial creat per l’enginyer rus Nikolai Nikitsch Magdesiew l’any 1931. Va ser utilitzat per l’exèrcit soviètic i l’exèrcit cubà, i va ser un dels canons d’artilleria de més calibre en servei, produint-se 871 unitats de les quals totes varen entrar en servei. El B-4 tenia un pes de 17.700 quilograms i un pes total de 19.000 quilograms comptant el seu equip per desplaçar-se. Podia cobrir 18 quilòmetres, la seva munició era la de projectils classe HE (High Explosive) de 100 quilograms i tenia una cadència de tret d’un tret per minut per culpa del pes del projectil. El B-4 requeria d’un tractor especial que pogués dur-lo d’un punt a un altre, tot i que podia desplaçar-se sense el tractor però a una velocitat molt mínima i només per carretera.

Els alemanys, que durant l’Operació Barbarroja els varen veure perfectament quan els soviètics els varen abandonar en la seva retirada, els anomenaven Stalin Sledgehammer pel seu gran poder de foc i, dins de l’exèrcit alemany, l’anomenaven 20,3 centímetres H-503/1 (r) i els models modificats com 20,3 centímetres H503/2 (r). Es creu que els alemanys varen capturar 27 canons B-4.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply