La fàbrica de tractors Dzerzhinski

La fàbrica de tractors Dzerzhinski estava situada a la ciutat de Stalingrad, darrere dels patis Barricada. La fàbrica va ser construïda amb només onze mesos i va obrir portes l’1 de maig de 1931 i, quan va estar acabada, s’estenia casi dos quilòmetres al llarg de la carretera principal nord-sud. La seva xarxa interior de vies ferroviàries mesurava com a mínim quinze quilòmetres. Per la seva enorme magnitud i per tal d’evitar despeses, molts tallers tenien els sostres de cristall per aprofitar al màxim la llum solar. Per fer la vida més còmode pels treballadors se’ls va afegir a la fàbrica conductes de ventilació, cafeteries i dutxes.

Quan va esclatar la Segona Guerra Mundial la fàbrica era un punt de concentració de milers de màquines agrícoles, però amb la guerra va produir per l’exèrcit soviètic construint els carros T-34. Durant la batalla per Stalingrad, la fàbrica es va convertir en un camp de batalla i les lluites varen ser tant intenses pel seu control que va canviar diverses vegades de mans.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply