El Tercer Reich

La idea d’un Tercer Reich prové de l’Edat Mitjana amb la profecia mil·lenarista del monge Joachim de Fiore, que feia del Tercer Imperi el de l’Esperit Sant, succeint al Primer Imperi, el del Pare, i el Segon Imperi, el del Fill. En Constantin Franz, un adversari de l’Otto von Bismarck, va somiar en el segle XIX amb una política que anava més enllà de l’oposició entre la societat i l’Estat. L’expressió Tercer Reich es va fer corrent especialment entre els partidaris de la revolució conservadora. El 1919, en La decadència d’Occident, l‘Oswald Spengler va escriure: El Tercer Reich és l’ideal germànic, una aurora eterna, a la que tots els grans homes, des de Dante fins Ibsen i Nietzsche han lligat les seves existències. El 1921, en Thomas Mann va veure en la idea d’un Tercer Reich una idea sintètica que s’havia aixecat des de feia unes dècades sobre l’horitzó del món. Stefan George li va donar un sentit més espiritual. L’Arthur Moeller van den Bruck, que suscitava una admiració entre els joves, va titular així un dels seus llibres. En pocs anys, Das Dritte Reich del 1923, va aconseguir a Alemanya una tirada de més de 100.000 exemplars. D’aquesta manera, l’Adolf Hitler es va apropiar d’una expressió de moda en aquella època.

Si bé el NSDAP acaparava tot el poder polític durant el Tercer Reich, va permetre que el capitalisme sigués sent aplicat a Alemanya i no va expropiar la propietat privada, deixant a les empreses privades alemanyes continuar les seves activitats. Entre 1934 i 1937, l’Alemanya del Tercer Reich va gaudir d’excel·lents estàndards de vida per la classe obrera i mitjana. Es varen iniciar importants treballs de comunicació vial i edificis ostentosos.

Durant la dècada de 1930, el govern del Tercer Reich va elaborar una llista d’enemics que s’havien d’eliminar. En els primers llocs d’aquesta llista hi figuraven dos grans científics del segle XX: l’Albert Einstein i en Sigmund Freud.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply