Els exiliats alemanys

Una important conseqüència de que Adolf Hitler fos nombrat canceller i de l’onada de violència que varen efectuar els nazis va ser l’exili voluntari o mig obligat d’un gran número de destacades personalitats polítiques, científiques i culturals alemanyes. La majoria va abandonar al país o bé perquè eren jueus o adversaris polítics del nou règim. Entre els científics figuraven un gran número de premis Nobel, el més famós, Albert Einstein, però també varen abandonar Alemanya molts escriptors, artistes i directors de cinema, entre ells: Thomas Mann i Berlot Brecht, l’artista plàstic Max Beckmann, l’arquitecte Walter Gropius i el químic Fritz Haler.

En total, durant els anys 30 varen emigrar unes 300.000 persones. A la primavera de 1934, 65.000 alemanys varen abandonar el país. Fins el 1934, 2.000 exiliats varen arribar a la Gran Bretanya i molts d’ells varen continuar després el camí a Estats Units, mentre que 21.000 es varen instal·lar a França i 8.000 a Polònia. Els exiliats polítics, majoritàriament comunistes i socialdemòcrates, varen crear organitzacions pròpies a Praga i París, varen publicar diaris contra el nazisme i varen mantenir contactes amb grups resistents del interior del Reich. Alguns dels exiliats polítics varen ser Wilhelm Pieck i Walter Ulbricht.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply