Estrella groga

L’Estrella Groga o l’estrella de David va ser un distintiu que varen posar els nazis als jueus majors de sis anys a la roba juntament amb la paraula jueu escrita en l’idioma de la nació a partir del 19 de setembre de 1939. Després es va obligar a tots els jueus que vivien en els territoris ocupats pel Tercer Reich a Europa l’havien de portar perquè tothom (policia, població o els militars) sabés que aquelles persones que duien l’estrella eren jueus i que per tant no mereixien un tracte igual. Aquest missatge també servia per facilitar les deportacions i també per tancar-los en els guetos. D’aquesta manera es maltractava i es senyalava als jueus ràpidament. Els nazis desitjaven que els seus aliats tractessin els jueus de la mateixa forma. A França, l’Estrella va ser imposada a la zona ocupada a partir del 7 de juny de 1942. Pocs varen desobeir l’ordre pel risc que comportava. A Alemanya, a partir del 15 d’abril de 1942, les vivendes propietat de jueus també varen ser senyalades amb una estrella groga a la porta de l’entrada.

DSCF1540

La marca de l’Estrella Groga no es va aplicar només en el Tercer Reich:

Aquesta pràctica contra els jueus va ser molt comú durant la història i va ser desenvolupada a l’Europa medieval dels segles XIV i XV. De fet, les estrelles grogues com identificació daten del segle XII en punts de l’Europa occidental.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply