Deutschnationale Volkspartei, DNVP

El Deutschnationale Volkspartei, el DNVP, el Partit Popular Nacionalista, va ser un partit polític alemany fundat el novembre de 1918 en substitució del Partit Conservador de l’Imperi. El DNVP va ser el principal partit de la dreta ultranacionalista, que en moltes ocasions va tenir un paper important en el Reichstag. El partit es va oposar al Tractat de Versalles, va donar suport a la restauració de la monarquia i va ser crític amb el poder dels sindicats. Durant gran part dels anys vint va ser un partit de la dreta nacionalista i legalista, encara que protoautoritari, que acceptava en general les regles del joc polític i que a vegades va participar en governs de coalició. En les eleccions generals de 1920 el partit va guanyar 66 diputats en el Reichstag, augmentant a 103 en les eleccions del desembre de 1924. La seva ideologia nacionalista i conservadora va fer que sempre s’oposés a la República de Weimar i va fer campanya contra el Tractat de Locarno i el Pla Young. El 1928 va accedir a la seva direcció l’Alfred Hugenberg, un gran empresari de la premsa i de la publicitat, juntament amb altres figures de la dreta radical, que varen imposar el partit a oposar-se directament al sistema democràtic. Amb en Hugenberg al capdavant el partit va reclutar a tota una sèrie de Junkers i de gent del món dels negocis d’ultradreta.

Així, a partir de 1928, el DNVP es va convertir en un partit clàssic de la dreta autoritària radical i antisemita. La seva estreta política social i econòmica i el seu extremisme el varen limitar a l’atractiu popular, perdent el 10% dels seus votants en les eleccions legislatives de 1928. El 1930, quan el comte Westarp n’era el president del partit,  tota una sèrie de delegats del DNVP varen marxar i varen fundar el Volkskonservative Partei, el Partit Conservador Popular, que va tenir escassa importància. Aquell mateix any, l’Alfred Hugenberg va intentar va ajudar al NSDAP en les eleccions parlamentàries del setembre de  1930 pensant que aquests els ajudarien en ells, però de forma sorprenent els nazis el varen superar en número de vots i de diputats, obtenint el partit d’en Hugenberg només 52 vots. El 1933, en Franz von Papen va intentar formar un Krampffrontschwarz-weiss-rot, KFSWR, Front de Combat negre-blanc-vermell, per tornar l’antic prestigi i importància del partit que s’havia vist eclipsat per l’augment dels nazis. Quan l‘Adolf Hitler va ser nombrat canceller va convidar al DNVP, que li va donar suport perquè fos canceller, a unir-se al seu govern de coalició i va nombrar a en Hugenberg ministre d’Agricultura i Economia. Al cap de poc, els nazis varen començar a prohibir els partits i les seves associacions i finalment el DNVP es va autodissoldre el 27 de juny de 1933.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply