La Prinz-Albrechtstrasse 8, la seu de la Gestapo

La Prinz-Albrechtstrasse, traduïda seria el Carrer Príncep Albert, era un carrer de Berlín i actualment és la Niederkirchnerstrasse. Durant al Tercer Reich en el número 8 hi havia la seu central de la Gestapo d’en Heinrich Himmler i, posteriorment, el 1939 del Servei Central de Seguretat del Reich, la RSHA.

El 1933 Hermann Göering hi va establir la seu de la Gestapo en un edifici construït l’any 1905. Heinrich Himmler i tenia just el costat la seva Oficina Central del Reichsführer, un edifici construït el 1788 per l’arquitecte Wesenberg i que havia servit antigament com hotel, l’Hotel Vier Jahreszeiten, rebatejat més tard amb el nom d’hotel Prinz Albrecht. L’edifici també havia sigut utilitzat per l’Adolf Hitler i en Joseph Goebbels per algunes reunions i no va ser fins al 1934 quan Himmler i va establir-hi les seves oficines central. Just al costat de l’Oficina d’en Himmler i havia l’Oficina Central de Seguretat, davant de la Wilhelmstrasse, número 102, en un antic palau construït el 1833 per l’arquitecte Friedrich Schinkel. Establerta també el 1934 com la seu del SD, era el lloc de comandament d’en Reinhard Heydrich.

El complex va ser destruït durant la Segona Guerra Mundial. Les ruïnes de l’Oficina d’en Himmler varen ser demolides després de la guerra. En les restes de subterranis i els terres de les cel·les s’hi troba actualment la mostra Topografia del Terror.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply